fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeKoronavirus spustio indekse na Montenegroberzi

Koronavirus spustio indekse na Montenegroberzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na crnogorskom tržištu kapitala u kojoj su potvrđeni prvi slučajevi koronavirusa u Crnoj Gori.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je 10,04 odsto na 687,12 poena, a MONEX indeks 6,4 odsto na 10.481,74 boda.

Premijer Duško Marković kazao je u utorak da su potvrđena dva slučaja koronavirusa u Crnoj Gori. Broj zaraženih se, prema podacima Instituta za javno zdravlje, popeo na 14.

Vlada je u međuvremenu uvela niz mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, koje, između ostalog, podrazumijevaju zabranu putovanja u najpogođenije zemlje, zatvaranje škola i vrtića i zabranu okupljanja.

Vlada je nakon toga usvojila set mjera u cilju smanjenja negativnih ekonomskih efekata izazvanih epidemijom, od kojih se prva odnosi na odlaganje otplate kredita kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u trajanju od 90 dana.

Odgođeno je i plaćanje poreza, kao i kreiranje nove linije IRF za pomoć privredi do maksimalnog iznosa od tri miliona EUR po korisniku.

Vlada je obezbijedila i jednokratnu novčanu pomoć penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenje u iznosu od po 50 EUR.

Promet je iznosio 244,86 hiljada EUR i bio je 2,5 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 64 transakcije.

Najveći udio u prometu imale su korporativne obveznice Hipotekarne banke, i to 29,16 odsto. Njima se trgovalo za 71,4 hiljade EUR.

Akcije Crnogorskog Telekoma pale su 18,5 odsto na 1,1 EUR, Jugopetrola 15,1 odsto na 8,74 EUR, Sveti Stefan hotela 14,5 odsto na 2,82 EUR i Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera 8,2 odsto na 2,8 EUR.

Pale su akcije Instituta “Simo Milošević” 6,7 odsto na 28 EUR, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 3,1 odsto na 6,15 EUR, Jadran Perast 2,4 odsto na 2,4 EUR i Centar za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo neznatno na 3,11 EUR.

Dionice Luke Kotor pale su 5,9 odsto na 7,2 EUR. Na vanrednoj Skupštini akcionara Luke Kotor ove sedice razriješen dosadašnji i izabran novi Odbor direktora te kompanije. Za članove novog Odbora direktora izabrani su Tatjana Stanovčić, Ljubomir Radović, Draško Krivokapić, Stanislava Subotić i Radomir Rudanović.

Na sjednici je prethodno razriješen dosadašnji Odbor direktora koji su činili Branko Ivanović, Slađana Živković, Branimir Maslovar, Subotić i Rudanović.

Gibitke su zabilježile i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) 16,7 odsto na 51,3 centa, Luka Bar 15,7 odsto na 22 centa, Montecargo 9,8 odsto na 32,1 cent i Plantaže 4,5 odsto na 8,5 centi.

Direktorica berze, Milena Vučinić, kazala je za Vijesti da su investitori na berzi trgovali emocijama i da su preovladali strah, neizvjesnost i zabrinutost koju donosi budući period.

„Međutim, treba napomenuti da su ova vremena i prilike za iskusne i mudre berzanske igrače, koji nestrpljivo čekaju trenutak da cijene dostignu minimalne vrijednosti pa da se tada uključe u trgovinu“, rekla je Vučinić.

Ona je dodala da je ponašanje investitora na nastalu globalnu situaciju bilo predvidljivo.

Vučinić je kazala da su to emotivne, a dijelom i racionalne akcije investitora, s tim što je važno ukazati i na sektore koji će u ovoj situaciji ostvariti profite poput farmaceutske industrije.

Akcija Trenda zadržala se na prošlosedmičnih 4,91 cent.

Promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, ove sedmice iznosio je 26,99 hiljada EUR.

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je ove sedmice da su sve vrste goriva u Crnoj Gori od utorka pojeftinile deset do 14 centi. Eurosuper 95 i 98 su pojeftinili 14, odnosno 13 centi i koštaju 1,14 EUR, odnosno 1,18 EUR.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...