fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeKoronapanika srušila indekse

Koronapanika srušila indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi potonuli gotovo deset odsto, zaronivši prvi put od finansijske krize 2008. godine u područje ‘medvjeda’, jer se ulagači panično povlače iz rizičnih investicija u strahu od posljedica koronakrize.

Dow Jones potonuo je 2.352 boda ili 9,99 odsto, na 21.200 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 9,51 odsto, na 2.480 poena, a Nasdaq indeks 9,43 odsto, na 7.201 bod, prenosi Hina.

Dow Jones zabilježio je najveći dnevni pad od ‘crnog ponedjeljka’ u oktobru 1987. godine, a svi najvažniji indeksi završili su prvi put od finansijske krize u području ‘medvjeda’, više od 20 odsto ispod svojih prethodnih rekordnih nivoa.

U samo 16 trgovinskih dana S&P 500 i Nasdaq izgubili su otprilike četvrtinu svoje vrijednosti, dok vlasti širom svijeta pokušavaju da zauzdaju brzo širenje koronavirusa i ublaže ekonomske štete.

„Ulje na vatru” dolio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump odlukom o privremenoj zabrani putovanja iz većine Evrope u SAD u nastojanju da spriječi širenje virusa.

Premda je Trump poručio da u trgovini neće biti restrikcija, njegova odluka nanijeće velike štete nizu poslovnih sektora i dodatno usporiti svjetsku ekonomiju.

Već se zna, kako kažu analitičari, da će ekonomske štete od koronavirusa biti značajne, a s tom dodatnom mjerom, uticaj na poslovanje biće multipliciran, što će kratkoročno biti veliki ekonomski trošak.

Nakon Trumpove odluke, na evropskim berzama cijene dionica zabilježile najveći pad u istoriji. STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica potonuo je 11,5 odsto, zaronivši još dublje u područje ‘medvjeda’.

Pritom je londonski FTSE indeks pao 10,87 odsto, na 5.237 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 12,24 odsto, na 9.161 bod, a pariski CAC 12,28 odsto, na 4.044 boda.

Pod najvećim pritiskom bio je evropski turistički sektor, u kojem su cijene dionica potonule više od 13 odsto, a na udaru prodaja našle su se i dionice vazduhoplovnih kompanija.

Tako se na Wall Streetu S&P indeks vazduhoplovnog sektora strmoglavio 19,6 odsto.

S&P indeks energetskog sektora potonuo je više od 12 odsto jer su cijene nafte na svjetskim tržištima pale više od osam odsto, s obzirom na to da se očekuje slabljenje potražnje za ‘crnim zlatom’, dok s druge strane, Saudijska Arabija i Rusija najavljuju povećanje proizvodnje.

Privrede su već ionako pogođene zbog poremećaja nabavnih lanaca u svijetu i slabljenja potražnje, dok se poslovni skupovi, sportski, zabavni i drugi događaji odgađaju zbog širenja koronavirusa.

„Istaknute organizacije, obrazovne institucije, pa čak i sportske lige odgađaju događaje zbog opreza. Vodeće institucije u svijetu određuju ton. Oprezni smo jer nam kažu da budemo oprezni”, kazao je direktor u firmi NovaPoint, Joseph Sroka.

Zbog toga se ulagači plaše pada ekonomske aktivnosti i recesije.

U takvim je okolnostima VIX indeks ‘straha’ Čikaške berze opcija skočio više od 20 bodova, na 75 bodova, najviši nivo od finansijske krize.

To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

Na panično povlačenje s tržišta ukazuje podatak da je na američkim berzama vlasnika zamijenilo više od 18,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 12,5 milijardi.

Ulagače nijesu uspjele da umire ni podsticajne mjere centralnih banaka.

Evropska centtralna banka (ECB) najavila je novi program kupovine imovine i povoljne kredite za banke kako bi osigurala likvidnost i finansiranje privrede.

Od američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) očekuje se da naredne sedmice dodatno smanji ključne kamatne stope, iako ih je već prošle sedmice srezao 0,5 postotnih bodova.

Fed je najavio da će u finansijski sistem u kratkom roku ubrizgati 1,5 biliona USD, što predstavlja, agresivnu akciju centalne banke u cilju povećanja likvidnosti, stabilizacije finansijskih tržišta i podsticanja ekonomije.

„Svaki potez vlasti povezan sa finansijama i bankarskim sistemom biće na tržištu shvaćen kao pozitivan. Međutim, tržište traži opipljive dokaze da vlasti nastoje odbiti recesiju”, kazao je Sroka.

Oštrim padom cijena dionica u četvrtak spektakularno je okončan rekordno dugi period vladavine ‘bikova’ na svjetskim berzama, koji je trajao od finansijske krize 2008.

Zbog strahovanja od ekonomskih posljedica koronakrize, MSCI svjetski indeks, koji prati kretanja na svim najvećim svjetskim berzama, potonuo je 24 odsto u samo 20 trgovinskih dana, što je najbrži pad u istoriji iz područja ‘bikova’ u područje ‘medvjeda’.

Još polovinom februara taj indeks se kretao na rekordnim nivoima, a od tada je sa berzi izbrisano više od 15 biliona USD tržišne vrijednosti dionica.

Najčitanije