fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKorisnici preuzeli deset odsto više energije

Korisnici preuzeli deset odsto više energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema su u novembru preuzeli ukupno 206,39 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko deset odsto više u odnosu na oktobar.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) saopšteno je da je najviše električne energije, ili skoro 40 odsto, distribuirano korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

“Prethodnog mjeseca je očitano ukupno 357,08 hiljada mjernih mjesta, ili 91 odsto od ukupnog broja. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 98,2 odsto”, rekli su predstavnici CEDIS-a.

Oni su dodali da su ekipe sektora za održavanje u novembru 2,25 hiljada puta intervenisale na terenu.

“Vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 350 hiljada EUR”, precizirali su iz CEDIS-a.

Na području Nikšića završeni su radovi vrijedni 81 hiljadu EUR, na izgradnji trafostanice Gornja Somina 2, sa priključnim deset kilovoltnim (kV) dalekovodom i uklapanjem u niskonaponsku mrežu.

“U novembru je završena izgradnja i uklapanje trafostanice Jasenovo Polje, u vrijednosti od oko 19 hiljada EUR. Takođe, na području Nikšića u toku je igradnja trafostanice Klenak Gornji sa priključnim dalekovodom. Vrijednost ove investicije je oko 58 hiljada EUR”, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su saopštili da su u toku i radovi vrijedni 142 hiljade EUR na rekonstrukciji dalekovoda Tomaševo u Mojkovcu.

“U novembru je u Šavniku izgrađena trafostanica Kanjon Nevidio, vrijednosti od oko 21 hiljadu EUR, dok je na području beranske opštine izgrađena 72 hiljade vrijedna trafostanica Zagrađe II”, dodaje se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su naveli da je tokom novembra na području Crne Gore ugrađeno 3,75 hiljada novih, elektronskih brojila.

“Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 290 hiljada, čime je pokriveno oko 73 odsto konzuma”, precizirali su iz CEDIS-a.

Na distributivnu mrežu je tokom novembra priključeno 344 novih korisnika.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže.

CEDIS distribuira električnu energiju za oko 393 hiljade korisnika na području Crne Gore.

Najčitanije