fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKorišćenje kartice pokazatelj finansijskog obrazovanja građana

Korišćenje kartice pokazatelj finansijskog obrazovanja građana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Činjenica da 78 odsto korisnika kartica za plaćanja iznad 25 EUR radije koristi kartice nego gotovinu pozitivan je pokazatelj nivoa finansijskog obrazovanja crnogorskih potrošača, ocijenila je direktorica MasterCarda za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Jelena Ristić.

„Upotreba elektronskih plaćanja donosi benefite za tržište i društvo u cjelini, poboljšava iskustvo korisnika i promoviše učešće u globalnoj ekonomiji. Čitav platni ekosistem je lakši, brži, bezbjedniji i transparentniji i pomaže u izgradnji novih poslovnih aktivnosti što dovodi do veće finansijske inkluzije“, rekla je Ristić na predstavljanju rezultata istraživanja MasterIndexa za Crnu Goru.

Kompanija MasterCard danas je predstavila rezultate prvog ikada istraživanja MasterIndex za Crnu Goru, studije o finansijskim navikama aktivnih korisnika kartica u zemlji.

“Istraživanje je potvrdilo da korisnici kartica cijene jednostavnost, praktičnost, sigurnost i brzinu plaćanja koje kartice nude. Viši nivo usvajanja tehnologije dolazi sa dubokim razumijevanjem njenih karakteristika i prednosti”, kazala je Ristić.

Iz MasterCarda je objašnjeno da je studija, sprovedena u aprilu na reprezentativnom uzorku građana, pokazala da su platne kartice već stalni dio komercijalnih aktivnosti, gdje je 81 odsto ispitanika saopštilo da koristi kartice svake sedmice, a 60 odsto svaki ili skoro svaki dan.

Istraživanje je pokazalo i da su debitne kartice najčešće, jer 77 odsto ispitanika tvrdi da koristi samo njih, dok 34 odsto koristi kreditne, a pet odsto samo pripejd kartice. Debitnu i kreditnu karticu posjeduje 35 odsto ispitanika, dok 0,3 odsto građana ima sve tri vrste kartica.

Građani Crne Gore debitne kartice najčešće koriste za plaćanje namirnica, kupovinu odjeće i za plaćanja na benzinskim stanicama. Istraživanje je pokazalo i da skoro trećina ispitanika koristi debitnu karticu za podizanje novca na bankomatima.

„Sa druge strane, kreditne kartice se najčešće koriste za kupovinu odjeće i namirnica, dok ih 27 odsto koristi i za kupovinu namještaja“, navodi se u saopštenju.

Prema istraživanju, 41 odsto građana više voli da koristi platnu karticu zato što je jednostavna za upotrebu, dok su kao druge dvije prednosti naveli brzinu i posebnost.

MasterIndex istraživanje za Crnu Goru pokazalo je i na kojim lokacijama bi građani voljeli da plaćaju karticama, na kojima trenutno nema dovoljno ili uopšte POS terminala za plaćanje.

„Na vrhu liste su sve državne i opštinske institucije, sa 31 odsto, pijace 25 odsto, taksi usluge 23 odsto, plaćanje parkinga 20 odsto i više kafića i restorana 17 odsto“, rekli su iz MasterCarda.

Masterindex istraživanje, kojim je obuhvaćeno i ispitivanje navika ljudi kada putuju, pokazalo je da 22 odsto građana Crne Gore putuje dva puta godišnje, 20 odsto jednom, a 14 odsto jednom u tri mjeseca.

„Kada planiraju putovanja, Crnogorci najviše putuju za praznike u inostranstvo, njih 40 odsto, dok poslovne puteve u ovoj godini planira 11 odsto građana. Podatak koji potvrđuje da su građani Crne Gore već navikli na kartice i prepoznaju njihov značaj, jeste da 72 odsto ispitanika smatra da je korišćenje kartica u inostranstvu sigurno“, navodi se u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine onih koji putuju u inostranstvo, plaćaju karticom, dok 41 odsto ispitanika koristi keš.

MasterIndex se bavio i razlozima zbog kojih korisnici biraju određenu karticu, pa je 36 odsto ispitanika navelo da je to dostupnost bankomata, a 26 odsto niske kamatne stope i naknade banke.

„Drugi razlozi su dobar ugled banke koja izdaje karticu, kao i dodatne karakteristike. Niske kamatne stope i naknade su na prvom mjestu pri odabiru banke, tvrdi 44 odsto ispitanika, dok su ugled i dostupnost bankomata na drugom i trećem mjestu sa 37 odsto, odnosno 34 odsto“, kazali su iz MasterCarda.

MasterCard je tehnološka kompanija koja posluje u okviru svjetske platne industrije i predstavlja najbržu platnu mrežu na svijetu, koja povezuje korisnike kartica, finansijske institucije, prodavce, javne uprave i poslovne subjekte u preko 210 zemalja i teritorija.

Najčitanije