fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKorekcija cijena mliječnih proizvoda neminovnost

Korekcija cijena mliječnih proizvoda neminovnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korekcija cijena mliječnih proizvoda je neminovnost, kazali su Danu prerađivači domaćeg mlijeka.

Oni su naveli da u sadašnjoj situaciji ne mogu podići otkupne cijene domaćeg mlijeka, te da država tu treba da se uključi i održi mljekarski sektor.

Naveli su i da su proizvođači mlijeka i prerađivači u teškoj situaciji.

“Cijene goriva su drastično skočile, a u svaki proizvod je uračunato gorivo i opterećuje ga bilo u proizvodnom, otkupnom ili distributivnom smislu. Mljekarska industrija spada u nisko profitabilne grane industrije i ne možemo da se oslonimo ni na kalkulacije od juče”, kazali su podgoričkom listu prerađivači koji imaju više članova u Udruženju poljoprivrede pri Privrednoj komori (PKCG).

Oni su istakli su da su svjesni da bi svako podizanje cijene finalnih proizvoda dovelo do toga da su domaći mliječni proizvodi skuplji od uvoznih, te da je pitanje ko bi onda kupio domaći proizvod prije uvoznog.

“Mi smo proizvođači osnovne životne namirnice i odgovorni smo za sve u lancu, prvenstveno za naše zaposlene, u koje spadaju i kooperanti, kao i za potrošače. Moramo da mislimo i na onoga sa niskim primanjima, kako će on da kupi litar nečega. U ovakvim uslovima država je ta koja treba da preuzme glavnu ulogu i da sačuva primarnu proizvodnju i preradu, kao i sva radna mjesta. Naša preduzeća pune budžet, plaćajući porez i akcize. Nijesmo dobili nikakvo rasterećenje od države, a očekujemo to. Pogotovu za naš sektor, jer pripada mliječnom govedarstvu, to je nešto što se proizvodi i što je sa naših prostora”, naveli su prerađivači.

Stočari, proizvođači mlijeka, naveli su da ne mogu opstati ukoliko se ne poveća cijena mlijeka za deset centi, ali su predložili da se svi odreknu po dva centa, kako bi se dobilo tih deset.

Da država smanji poreze, da prerađivači podignu otkupnu cijenu za dva centa, a da trgovački lanci smanje marže sa 30 na 20 odsto i da se tako svi odreknu malo, kako bi se očuvala domaća proizvodnja.

“Država je intervenisala kada je krenula pandemija i mljekarska industrija je sačuvana. Sada imamo novu situaciju, globalnu krizu. Mi podržavamo primarnu proizvodnju mlijeka, ali imamo bojazan, jer realno je da će se morati povećati cijene i za fabrike i zaposlene i kooperante, a moramo da vodimo računa i o potrošačima. Moraćemo korigovati cijene, jer bi se naše fabrike zatvorile, s obzirom na ulazne inpute koje imamo. Sada trpi primarna proizvodnja i prerađivači jer su cijene svega porasle”, kazali su prerađivači.

Oni su podsjetili da su pred kraj godine povećali cijene gotovih proizvoda osam odsto, a mlijeka sedam odsto, ali da su inputi skočili mnogo preko tog procenta, te da su i prije povećanja cijena krajem prošle godine dosta trpjeli.

“Potrebne su mjere pomoći ili subvencije. Cilj je sačuvati preradu i proizvodnju. U ovakvim situacijama očekujemo jednako kao i kooperanti. Jer, ko će otkupljivati mlijeko, ako ne sačuvamo fabrike. U sadašnjoj situaciji, ako se ne pronađe rješenje za proizvođače i prerađivače, poskupljenje mliječnih proizvoda je neminovno. Koliko će biti korigovane cijene ostaje da se vidi”, kazali su prerađivači.

Za ponedjeljak je zakazan sastanak proizvođača mlijeka sa tri ministra u vezi sa postizanjem dogovora, koji bi doveo do minimalnog povećanja cijene mlijeka za građane.

Dan od trgovačkih lanaca u prethodna dva dana nije dobio odgovor u vezi sa predlogom da smanje marže na mliječne proizvode sa 30 na 20 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije