fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontrolišu privatizaciju HTP Boka i hotela Lido

Kontrolišu privatizaciju HTP Boka i hotela Lido

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je tender za izbor kontrolora četiri ugovora o privatizaciji, koje je Vlada potpisala od 2005. do 2007. godine, među kojima je Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Boka.

Pobjeda piše da se radi i o privatizacijama ulcinjskih hotela Grand Lido i apartmana Lido, Galeb i Mediteran.

Za privatizaciju hotela Galeb i Mediteran traže kontrolu za ovu godinu, za Grand Lido i apartmane Lido od momenta potpisivanja ugovora 2006. zaključno sa ovom godinom, dok za ugovor sa Vektra Montenegrom o privatizaciji HTP Boke traže izvještaj godinu prije potpisivanja ugovora zaključno sa ovom godinom.

Kontrola realizovanih obaveza iz ovih i još dva privatizaciona ugovora bila je predmet i prethodnog tendera 2018, kada je potpisan okvirni sporazum na dvije godine sa kompanijom MV Konsult, koja je ponudila da ovaj posao uradi za 50 hiljada EUR po godini.

U najnovijoj tenderskoj dokumentaciji Ministarstva, koji za kontrolu četiri privatizacije nudi 57,8 hiljada EUR za obje godine, navodi se da je prethodnim izvještajem o izvršenim obavezama bio obuhvaćen period od dana potpisivanja ugovora zaključno sa prošlom godinom za Galeb i Mediteran, što nije bio slučaj sa ugovorima o privatizaciji Boke i Grand Lida i apartmana Lido.

“Od izabranog ponuđača zahtijevaće se ponovno vršenje kontrole za pojedina pitanja za sve ugovore koji su predmet kontrole, u slučaju potrebe vraćanja na prethodni period, odnosno od raspisivanja tendera za privatizaciju i u zavisnosti od eventualnih aneksa ugovora, što podrazumijeva da se neće oslanjati na izvršenu kontrolu po prethodnom tenderu”, navodi se u dokumentaciji Ministarstva.

To je drugi put da Ministarstvo u nekoliko mjeseci raspisuje ovaj tender, nakon što je početkom avgusta obustavljen postupak, jer su ponude i ranijeg revizora MV Konsalt i kompanije VM Kod bile neispravne. Ministarstvo je tada za ovaj posao nudio 70 hiljada EUR za obje godine.

Ponuđač koji se prijavi za ovaj posao za sprovođenje procjene mora imati makar jednog revizora, procjenjivača ekonomske oblasti i inžinjera građevinske struke. Oglas je otvoren do 19. novembra kada će biti otvorene ponude u prostorijama Ministarstva.

Hotel Grand Lido i apartmani Lido prodati su 2006. godine u stečaju kompaniji Kapital estate iz Budve za 10,8 miliona EUR. Riječ je o imovini i kompleksu površine 92,6 hiljada kvadrata u Donjem Štoju. Obaveza kupca bila je da investira 37,9 miliona EUR, ali je uloženo samo 1,3 miliona. Hotel je srušen 2013. godine.

HTP Boku je Vektra Montenegro privatizovala 2007. godine. Pokušaj Vektre da finansijske probleme riješi prodajom hotela Plaža i Igalo i zemljišta na kojima su bili hoteli Tamaris i Boka nije naišao na zeleno svjetlo Savjeta za privatizaciju.

Najčitanije