fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontrolisano zaključavanje u funkciji ekonomskog oporavka

Kontrolisano zaključavanje u funkciji ekonomskog oporavka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svako zaključavanje je udar na ekonomiju, ali ako se to radi na kontrolisan način onda je u funkciji ekonomskog oporavka i dalo bi rezultate u očuvanju zdravlja ljudi, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

On je, u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, kazao i da se boji da se sada već ozbiljno kasni u pripremi turističke sezone.

Kostić smatra da je problem nepostojanje covid strategije, koja je u vremenu pandemije neophodna za očuvanje ekonomske supstance i kakav takav ekonomski rast, prenosi portal RTCG.

On je dodao da će ekonomska situacija u Crnoj Gori u budućnosti zavisiti od toga da li će uspjeti da se implementira efikasna covid-društveno-ekonomska strategija i da li će da se ostvari ekonomski rast.

“U mjeri u kojoj uspijemo da definišemo jednu efektivnu i implementiramo efikasnu covid-društveno-ekonomsku strategiju, moći ćemo da govorimo o ekonomskom i drugom društvenom oporavku. Međutim, ukoliko ne uspijemo to da uradimo, mislim da je teško govoriti o bilo kakvom ekonomskom ili nekom drugom prihvatljivom oporavku”, rekao je Kostić.

On je naveo da je druga odrednica to da je Crnoj Gori neophodan ekonomski rast, od kojeg zavisi svaka druga produktivna ljudska aktivnost, zdravstvena, obrazovna ili neka druga.

Kostić je kazao da očekuje da će Crna Gora morati ponovo da se zaduži.

“Ekonomski rast nam je potreban i zbog servisiranja ozbiljnih kreditnih zaduženja i pretpostavki za budući rast duga, jer mislim da će se ta stvar odvijati u tom smjeru. Tako da ukoliko budemo uspijevali da ostvarimo značajniju ekonomsku aktivnost, čija stopa prevazilazi stopu rasta zaduživanja budućeg ili sadašnjeg, onda zaduživanje neće biti problem, jer ćemo moći da servisiramo prispjele obaveze. Ukoliko to ne bude tako, bićemo skloni takozvanom eksplozivnom zaduživanju i zna se kakvo je finale takvog scenarija”, saopštio je Kostić.

Za Kostića je u Crnoj Gori upitan i rast od pet do šest odsto bruto domaćeg proizvoda.

“Već ulazimo u mart i turističku sezonu, a nema se osjećaj da smo je pripremili ili uradili ono što bi garantovalo da će sezona biti bar na nivou od 50 odsto one iz 2019, kako projektuju iz Vlade”, naveo je Kostić.

Vladi je, kao smatra, neophodna efektivna i efikasna strategija koja će dati prihvatljive rezultate u postojećoj zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji i ostvarenje dinamičnog ekonomskog rasta, jer time apsolviraju sve potencijalne probleme.

“Prvo je prenapregnutost javnih finansija, a drugo tendencija ka zaduživanju. Ako nemamo ekonomskog rasta, onda smo u problemu. Znači ekonomski rast i definisanje efikasne i efektivne kovid društveno-ekonomske strategije”, poručio je Kostić.

On je dodao da je država na krajnjoj tački kada bi morala ozbiljnije pristupiti pripremi turističke sezone.

“Bojim se da u tome kasnimo i u tome vidim ozbiljnu opasnost za Crnu Goru javne finansije i crnogorski ekonomski oporavak”, zaključio je Kostić.

Najčitanije