fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonstituisan Data HUB

Konstituisan Data HUB

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalno čvorište otvorenih podataka Data HUB, koje će okupiti predstavnike javne uprave, privrede, naučne zajednice i civilnog sektora, konstituisano je u Privrednoj komori (PKCG), u okviru projekta Open Data for Open iNovation (ODEON).

Iz PKCG je saopšteno da je cilj uspostavljanja čvorišta unaprijeđenje ekosistema otvorenih podataka, koji predstavljaju potencijal u kreiranju novih vrijednosti i doprinose podizanju kvaliteta društva i konkurentnosti crnogorske privrede.

Skup je, kako su kazali, bio prilika za dobijanje više informacija o konceptu otvorenih podataka, zakonodavnom okviru i aktivnostima koje će se realizovati kroz Data HUB.

Predstavnici PKCG su objasnili da su otvoreni podaci koncept javno dostupnih podataka na način da ih svaka osoba može slobodno koristiti i objavljivati, bez ograničenja autora ili drugih kontrolnih mehanizama.

„Pod otvorenim podacima se podrazumijevaju informacije koje nastaju djelovanjem organa javne uprave, čijom se upotrebom u komercijalne i/ili nekomercijalne svrhe može stvoriti dodatna vrijednost, podaci dostupni na internetu, koji se mogu ponovo upotrijebiti u svrhu različitu od one za koju su nastali, a objavljuju se u otvorenom i mašinski čitljivom formatu koji je moguće računarski obrađivati i analizirati“, rekli su iz PKCG.

Termin otvoreni podaci se primjenjuje od 2008. godine i dobija na popularnosti nakon inicijative pojedinih država da otvore svoje podatke. Otvoreni podaci, uz mogućnost preuzimanja, distribucije, prilagođavanja, povezivanja sa drugim podacima, mogu biti integrisani u poslovne procese, proizvode i usluge, čime stvaraju dodatu vrijednost.

Otvoreni podaci podstiču inovativnost u kreiranju komercijalnih i nekomercijalnih aplikacija, u službi javnog, privatnog, naučnog i civilnog sektora.

Direktorica Sektora za projekte PKCG, Tanja Radusinović, kazala je da će zahvaljujući projektu ODEON ta asocijacija i Data HUB biti dio regionalnog mediteranskog klastera.

Riječ je o projektu na kojem su partneri Grčka, Hrvatska, Slovenija, Italija, Francuska, Španija i Crna Gora, odnosno njihovi renomirani instituti, privredne komore i druge institucije koje se bave malim i srednjim preduzećima i povezane su sa inovacijama.

Radusinović je kazala da je Ministarstvo javne uprave prepoznalo značaj ODEON-a i odlučilo da postane pridruženi partner na njegovoj realizaciji.

Ministarstvo je u prethodnoj godini razvilo portal otvorenih podataka data.gov.me i značajno doprinijelo širenju znanja o tome šta oni predstavljaju i kako se mogu koristiti.

„Sa sigurno[ću mogu reći da će Data HUB zaživjeti na pravi način, te da će korisnici budućih aplikacija formiranih na skupovima podataka, koje će otvoriti institucije i privredna društva, nastaviti da ga šire i unaprjeđuju i kada program bude oficijelno okončan“, rekla je Radusinović.

Najčitanije