fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonferencija o izvorima finansiranja zelene i digitalne tranzicije sjutra u Kolašinu

Konferencija o izvorima finansiranja zelene i digitalne tranzicije sjutra u Kolašinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Konferencija Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona Crne Gore, koju organizuje Investiciono-razvojni fond (IRF), uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, počeće sjutra u Kolašinu.

Dvodnevnu konferenciju, koja se održava u hibridnom formatu, će otvoriti predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i ambasadorka i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa sjutra u deset sati.

„Cilj konferencije je prezentacija mogućnosti za finansiranje infrastrukturnih projekata u sjevernom regionu Crne Gore, projekata koji su usmjereni na energetsku i digitalnu tranziciju, povezivanje opština u cilju realizacije zajedničkih inicijativa, podrške ravnomjernom regionalnom razvoju, kao i uvezivanje raspoloživih izvora finansiranja, kako pretpristupnih fondova i međunarodnih finansijskih organizacija, tako i programa kreditne podrške IRF-a“,navodi se u saopštenju IRF-a.

Na konferenciji, koja će poseban fokus staviti na ekonomsko osnaživanje opština sjevernog regiona, pored čelnika lokalnih samouprava, učestvovaće predstavnici Vlade Crne Gore, Delegacije EU u Crnoj Gori, Francuske, međunarodnih finansijskih institucija i Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

U uvodnom dijelu konferencije, govoriće, izvršna direktorica IRF-a Irena Radović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije i glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom, Zorka Kordić.

Na konferenciji će se, u okviru panela Međunarodni izvori finansiranja IRF-a u funkciji održivog razvoja lokalnih zajednica, obratiti potpredsjednica Evropske investicione banke Liliana Pavlova, generalni sekretar Finance in common inicijative i zamjenik izvršnog direktora Francuske razvojne agencije, Adama Mariko i viceguverner Razvojne banke Savjeta Evrope, Tomaš Boček.

O ciljevi i novim pravila podrške EU kroz instrument IPA III (2021-2027) govoriće zamjenik glavne pregovaračice za fondove EU, Bojan Vujović i šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Ingve Engstrom.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Snežana Mugoša govoriće na temu Kapitalni budžet i finansiranje kapitalnih projekata opština.

Predstavnici IRF-a, Ana Cmiljanić i Đuro Kažić, predstaviće programe podrške IRF-a.

U saradnji sa Investicionim okvirom za Zapadni Balkan (WBIF) i Kancelarijom za evropske integracije biće održana radionica tokom kojem će predstavnicima opština biti predstavljene mogućnosti za finansiranje, tehničku pomoć i investicione grantove, procedure i prijava, kao i tehnička priprema projekata i apliciranje za dostupne pretpristupne fondove, te uspješni primjeri korišćenja grantova WBIF-a.

Imajući u vidu značajan razvojni potencijal sjevernog regiona Crne Gore, a u pravcu efikasne realizacije Nacionalne strategije regionalnog razvoja i korišćenja raspoloživih izvora finansiranja i zelene tranzicije i unapređenja infrastrukture, konferencija treba da doprinese uspostavljanju mehanizama koji obezbjeđuju optimalnu organizaciju, adekvatnu informisanost i snaženje kapaciteta, kao i dobru povezanost i sinergetsko djelovanje svih institucija.

Konferencija će se prenositi uživo na fb stranici IRF-a: https://bit.ly/3xwO7qw

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije