fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKompanije ubrzale digitalnu transformaciju

Kompanije ubrzale digitalnu transformaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanije su se u vrijeme pandemije prilagodile fluktuacijama, ubrzale digitalnu transformaciju i izašle kao otporne, pokazao je izvještaj Deloitte-a o tehnološkim trendovima za ovu godinu.

Izvještaj je pokazao da organizacije ubrzavaju digitalnu transformaciju, ne samo da bi svoje poslovanje učinile prilagodljivijim i efikasnijim, već i da bi odgovorile na jake oscilacije u potražnji i očekivanjima potrošača.

„Za organizacije koje se bore sa tektonskim promjenama u prošloj godini, ovogodišnji izvještaj nudi raspravu o mogućnostima, strategijama i tehnologijama koje će podstaći povjerenje u novo planiranje i primjenu u narednih godinu i po do dvije“, navodi se u saopštenju Deloitte-a.

Oni su kazali da će se budućnost, koja će ih sustići, znatno razlikovati od situacije iz januara prošle godine.

Međutim, kako je navedeno u ovogodišnjem izvještaju, lideri informacionih tehnologija već smišljaju plan za bolje sutra.

„Trendovi koje primjećuje Deloitte odnose se na budućnost radnog mjesta, industrijalizaciju inicijativa za vještačku inteligenciju, unapređenje ključnih procesa i aktivnosti i tehnologiju koja podržava različitost, jednakost i inkluzivnost“, dodaje se u saopštenju.

Direktor u Sektoru za poreski konsalting i regionalni lider Deloitte-ovog tima za poresku tehnologiju i Digital programa u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (BiH), Filip Kovačević, kazao je da je tema izvještaja otpornost, pošto je prošla godina donijela brojne izazove na svjetskom nivou za pojedince, kompanije i druge organizacije.

„Međutim, teška vremena imaju običaj da iznjedre najbolje u nama, a mi smo imali priliku da vidimo brojne inspirativne primjere brzog prilagođavanja i savladavanja, činilo se, nepremostivih prepreka“, rekao je Kovačević.

On je dodao da je pandemija dodatno ubrzala već galopirajući proces digitalizacije i primorala sve da postanu agilniji i brži u odgovoru na izazov nego što su svi mislili da je moguće.

„Ovaj pomak je u najmanju ruku bio neprijatan, ali je pokrenuo važne promjene koje su tu da ostanu, a mi zbog toga vjerujemo da će sutra biti bolje nego juče“, zaključio je Kovačević.

Najčitanije