fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKomisija za auto-put traži još novca

Komisija za auto-put traži još novca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna komisija za tehnički pregled radova na auto-putu Bar-Boljare traži od Vlade dodatni novac za rad, a Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je za sjednicu Vlade pripremilo predlog zaključka kojim se odbija taj zahtjev, ali on nije usvojen.

Vijesti pišu da sve to može dodatno zakomplikovati otvaranje ove dionice auto-puta, jer još nijesu završeni svi radovi a njegovo puštanje u saobraćaj nije moguće bez zelenog svjetla ove komisije.

Prema informacijama Vijesti, Komisija je tražila da se izmijeni odluka o njenom osnivanju jer je rok za završetak radova i primopredaju objekta bio 30. nevembra a da su radovi nastavljeni i dalje kao i posao komisije. Budžetom za prošlu godinu predviđeno je 630 hiljada EUR za rad ove Komisije, a taj novac potrošen je prije kraja novembra.

Ministarstvo na čijem čelu je Ratko Mitrović je u obrazloženju zaključka kojim odbija zahtjev Komisije, navelo da je ona od početka rada 2015. godine do kraja prošle godine dobila iz budžeta 3,5 miliona EUR. Naveli su da je takva komisija za tehnički pregled slične dionice u Srbiji – Grdeličke klisure završila posao za mnogo manji iznos novca.

”Na osnovu uporedne analize Gradskog zavoda za vještačenje iz Beograda, gdje je prikazana najadekvatniji komparativ za analizu cijena – Grdeličke klisure, dolazi se do cijene koštanja za tehnički pregled oko deset hiljada EUR po kilometru, dok je u konkretnom slučaju cijena koštanja za tehnički pregled na auto-putu Bar – Boljare prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo 85 hiljada EUR po kilometru”, navedeno je u zaključku kojeg je predložilo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U najavi dnevnog reda za sjednicu Vlade od 13. januara navedena je i tačka Informacija o Predlogu izmjene odluke o imenovanju Državne komisije za tehnički pregled radova na izgradnji autoputa Bar-Boljare, prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo. Međutim, u materijalima objavljenim nakon sjednice Vlade nije bilo te informacije.

Na pitanje da li je ova tačka dnevnog reda usvojena, iz ovog Ministarstva su odgovorili Vijestima da je izjašnjavanje u vezi sa ovim predlogom odloženo za sjednicu koja će biti naredne sedmice.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, tokom rasprave o ovom predlogu na Vladi povela se diskusija o radu ove Komisije, a od resornog Ministarstva iznijet je niz primjedbi na trošenje novca, rokove u radu, broj članova i njihov dosadašnji angažman. Zbog svega toga predloženo je da se materijal o radu Komisije dodatno analizira, pa da se na osnovu toga zaključak donese na sjednici tokom naredne sjednice.

Budžetom za ovu godinu za rad ove komisije predviđen je iznos od 160 hiljada EUR, što bi prema njenoj dosadašnjoj potrošnji, bilo dovoljno za najviše tri mjeseca.

Prema informacijama Vlade, do 11. januara bilo je završeno 98,7 odsto potrebnih radova na ovoj dionici. Preostao je mali dio asfalterskih i betonskih radova koji se sada ni ne mogu izvoditi zbog snijega i niskih temperatura, kao i dio elektroinstalaterskih radova.

Takođe, da bi dionica dobila tehnički prijem, potrebno je da Monteput obezbijedi i opremi službe održavanja. To ranije nije uradila bivša uprava Monteputa, dok je novi menadžment imenovan tek sredinom decembra prošle godine zbog spornih dijelova statuta koji su štitili bivše rukovodstvo od smjene.

Novi direktor je u plan za ovu godinu uvrstio nabavku potrebne mehanizacije i opreme, a taj plan je usvojen na sjednici prije tri dana, tako da se tek sada ispunjavaju uslovi za raspisivanje tih javnih nabavki. Sve to bi moglo da odloži otvaranje dionice za koji mjesec ili dva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...