fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKlijenti plaćaju 873 hiljade sudskih troškova

Klijenti plaćaju 873 hiljade sudskih troškova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osnovni sud je treći put presudio da korisnici kredita u švajcarskim francima treba da plate Addiko banci i Heti Asset Resolution za sudske troškove u sporu koji su pokrenuli 2013. godine, u iznosu od 873 hiljade EUR.

Prema presudi sutkinje Osnovnog suda, Milene Matović, 113 klijenata treba da plati 873 hiljade EUR na ime troškova parničnog postupka Addiko banci i Heti Asset Resolution, koja je umiješač na strani tužene u tom sudskom postupku.

Od toga klijenti će, ukoliko presuda postane pravosnažna, Addiko banci platiti 462,3 hiljade EUR, a Heti 410,6 hiljada EUR, piše Dan.

Na presudu Osnovnog suda punomoćnici klijenata su podnijeli žalbu Višem sudu, kojom traže da se presuda preinači i da tužioci, odnosno Addiko banka i Heta plate sudske troškove.

Klijenti, koji su prije 15 godina uzeli kredite indeksirane u francima, tužili su 2013. pred Osnovnim sudom banku i tužbom tražili konvertovanje duga u eure i njegovo smanjenje.

Dvije godine kasnije, u Skupštini je donesen Zakon o konverziji kredita, čime je njihov tužbeni zahtjev ispunjen. Zbog toga su odustali od tužbe pred Osnovnim sudom.

Njihov predlog, međutim, punomoćnici banke nijesu prihvatili, zbog čega je sud već dva puta donosio presude u vezi sa sudskim troškovima.

Prvi put je presudio da sudske troškove plaćaju klijenti, drugi put da se podijele, dok je sada presudio da svaki klijent plati preko četiri hiljade Addiko banci i preko 3,5 hiljada Heti.

Predstavnik klijenata, Dragan Senić, kazao je Danu da sudske troškove treba da plati banka, jer je ona ta koja je izazvala sudski spor tako što je ponudila štetni proizvod.

“Ovo je sramna presuda, jer je za 113 klijenata, na osnovu Zakona o konverziji svakome nezakoniti dug smanjen”, objasnio je Senić.

On je dodao i da veliki dio klijenata nema nikakve veze sa Hetom, a presuđeno je da i njima treba da plate sudske troškove.

Senić je naveo da u Zakonu o parničnom postupku jasno piše da je stranka dužna, nezavisno od ishoda parnice, da nadoknadi protivnoj stranci troškove postupka koje je prouzrokovala svojom krivicom ili slučajem koji se njoj dogodio, kao i da je tužilac koji povuče tužbu dužan da protivnoj strani nadoknadi parnične troškove, osim ako je povlačenje tužbe uslijedilo odmah poslije ispunjenja zahtjeva tuženog.

Domaći i međunarodni sudovi su proteklih godina utvrdili da su ugovori o kreditima indeksiranim u francima ništavi. Više stotina klijenata je uzelo kredite indeksirane u francima, godinama su otplaćivali pozajmicu, da bi se mnogima iznos glavnice uvećao nakon otplate većeg dijela kredita.

S obzirom na to da je velikom broju porodica time načinjena velika šteta, Skupština se uključila i donijela zakon kojim je konvertovala dug.

Najčitanije