fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKladionice prihodovale skoro 15 miliona EUR

Kladionice prihodovale skoro 15 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kladionice u Crnoj Gori su od januara do početka septembra ukupno prihodovale 14,88 miliona EUR, što je 5,5 miliona više nego u istom perodu prošle godine, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za igre na sreću.

Rast od 5,5 miliona ostvaren je, između ostalog, i zahvaljujući Svjetskom prvenstvu u fudbalu, čemu u prilog govori i podatak da su kladionice samo za vrijeme njegovog održavanja tokom juna i jula prihodovale 3,87 miliona EUR.

Profesor Srđan Vukadinović je, komentarišući prihod kladionica u ovoj godini, rekao da je Crna Gora društvo gdje će igre na sreću donijeti više prihoda nego što će to učiniti proizvodne i razvojne djelatnosti.

“Bilo bi bolje da je taj prihod od skoro 15 miliona EUR ostvaren u manjem preduzeću koje zapošljava 30 do 40 radnika, što bi Crnu Goru vodilo naprijed. Ovako postajemo zemlja u kojoj će funkcionisati samo kladionice i ugostiteljski objekti, dok će proizvodnja biti u zapećku”, ocijenio je Vukadinović.

Iz Uprave za igre na sreću su kazali da je država, po osnovu koncesionih naknada, od januara do početka septembra prihodovala 10,33 miliona EUR.

Vukadinović tvrdi da stope poreza na tu djelatnost treba da budu visočije.

“Stope poreza za proizvodnju i razvoj treba da budu mnogo niže nego za kladionice, koje ulažu samo u opremu, ali i ne u proizvodnju. Crna Gora mora razviti zakonodavstvo kojim se ulaže u u razvoj i potpuno destimulisati one koji misle da na lak način dođu do novca”, smatra Vukadinović.

On je saopštio i da su kladionice u znatnoj mjeri etiketirana djelatnost, te da bi bilo dobro da dio njihovih prihoda ide pod posebnu budžetsku stavku posvećenu, na primjer, stipendiranju talentovanih ljudi.

Rast u ovogodišnjim prihodima od 5,5 miliona EUR, kako je naveo Vukadinović, posljedica je rasta nezaposlenosti i očekivanja velikog broja građana da mogu preko noći steći imetak.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije