fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKineske firme u Evropi zabrinute zbog uticaja koronavirusa

Kineske firme u Evropi zabrinute zbog uticaja koronavirusa

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Više od 60 odsto kineskih kompanija aktivnih u Evropskoj uniji (EU) zabrinute su zbog negativnog ekonomskog uticaja koronavirusa, navodi se u istraživanju koje je objavila Kineska ekonomska komora u EU sa sjedištem u Briselu.

Istraživanje je sprovedeno početkom marta među članicama Kineske ekonomske komore u EU. Upiti su poslati u 100 kineskih firmi, od kojih je odgovorilo 61 odsto, prenosi croatian.cri.cn.

Prema sažetom izvještaju, većina ispitanika rekla je da očekuje da će se negativni uticaji pandemije nastaviti barem u drugoj četvrtini ove godine.

Još je optimistično 18 odsto firmi, a jednak udio je rekao kako nije sigurno oko očekivanja.

Zvaničnik Kineske ekonomske komore u EU, Zhou Lihong, kazao je da rastuće poteškoće i nesigurnosti, kao i neočekivane smetnje i rastuće nesigurnosti mijenjaju veći izazovan poslovni krajolik između Kine i EU.

“Kako nam govore nalazi istraživanja, evropsko tržište nije lako. Te kompanije su oprezno optimistične oko budućih poslovnih aktivnosti u Evropi,” rekao je Lihong.

Evropska privredna komora u Evropi je takođe uputila pet predloga za politike, poput pružanja praktične podrške zahvaćenim firmama i osiguravanja da kineski finansirana preduzeća mogu uživati jednake mjere podrške kao ostala evropska preduzeća.

Najčitanije