fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKašćelan ne očekuje rebalans budžeta Prijestonice

Kašćelan ne očekuje rebalans budžeta Prijestonice

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – U Prijestonici Cetinje ove godine neće biti rebalansa budžeta, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan i dodao da je stanje u gradskoj kasi na projektovanom nivou.

On je podsjetio da su u prošloj godini sprovedene mjere fiskalne konsolidacije koje su dale dobre rezultate, u vidu smanjenja duga i povećanja sopstvenih prihoda od oko 14 odsto.

„Tendencije su da će se i ove godine ostvariti slični rezultati. Posebno sam zadovoljan što ove godine nećemo ući u proces rebalansa i da ćemo ostvariti budžet na nivou od 90 do 95 odsto“, rekao je Kašćelan za Info Biro.

Iako nijesu zadovoljni dinamikom gradnje najvećeg kapitalnog projekta u gradu, novog gradskog stadiona, Kašćelan je uvjeren da ce se u njegovu izgradnju utrošiti 1,4 milona EUR, koliko je za ovu godinu opredjeljeno kapitalnim budžetom.

“Svakog mjeseca pravimo izvještaj i šaljemo Direkciji javnih radova, koja vodi taj projekat, tako da očekujem da će se ove godine utrošiti 1,4 miliona EUR, koliko je planirano kapitalnim budžetom, i da će se, uz neko neznatno kašnjenje, projekat dovesti do kraja”, naveo je Kašćelan.

On je dodao da će se nastaviti sa podsticajnim mjerama kako bi se napravio dobar ambijent za nove investicije. Lokalna uprava formirala je Komisiju koja će se baviti podsticajnim mjerama.

“Ta komisija je već pripremila jedan dokument koji će ići na Skupštinu krajem mjeseca, nakon čega možemo da izađemo sa nekim novim podsticajnim mjerama koje su definisane u skladu sa zakonom”, kazao je Kašćelan.

On je podsjetio da je Prijestonica objavila oglas za davanje u zakup Oboda i da se prvi aplikanti očekuju u decembru.

Kašćelan je saopštio i da su u Prijestonici zadovoljni rezultatima ovogodišnje turističke sezone.

“Prema podatcima Monstata imamo 20 odsto veći broj noćenja u odnosu na prošlu godinu, dok je kod izletnika zabilježeno povećanje od 12 odsto“, rekao je Kašćelan.

U cilju unapređenja turističke ponude u planu za sljedeću godinu je kupovina prostora na kojem se nekada nalazio hotel Lokanda, prvi i najstariji u Crnoj Gori.

Plan je, prema riječima Kašćelana, da se pronađe novi pouzdan partner, sa kojim bi se, po modelu privatno-javnog partnerstva, ušlo u proces obnove i gradnje tog zdanja porušenog u zemljotresu prije 40 godina.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...