fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKAP duguje EPCG 43,6 miliona EUR za struju

KAP duguje EPCG 43,6 miliona EUR za struju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Кombinat aluminijuma (KAP), u vlasništvu Uniproma, duguje Elektroprivredi (EPCG) za utrošenu električnu energiju oko 43,6 miliona EUR, pokazao je revizorski izvještaj spoljnog revizora o poslovanju elektroenergetske kompanije u prošloj godini.

„EPCG je na kraju prošle godine iskazao potraživanja od КAP-a od 43,65 miliona EUR bruto. Stečajni postupak nad КAP-om pokrenut je 2013. godine, a s obzirom da iznos potraživanja povjerioca značajno premašuje vrijednost imovine i da potraživanja nijesu obezbijeđena, preduzeće je napravilo ispravku vrijednosti dijela potraživanja u iznosu od 38,25 miliona EUR“, navodi se u izvještaju, piše Dan.

U izvještaju se dodaje da neispravljeni dio potraživanja od КAP-a u iznosu od 5,4 miliona EUR predstavlja diskontovani iznos poreza na dodatu vrijednost na nenaplaćena potraživanja, koji će biti naplaćen po okončanju stečajnog postupka, za koji rukovodstvo procjenjuje da će se okončati u naredne tri godine.

„U skladu sa tim, neispravljeni dio potraživanja je diskontovan na period od četiri godine. Efekat diskontovanja je iznosio 215,94 hiljade EUR“, navodi se u izvještaju revizora.

List podsjeće da je vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, ranije saopštio da КAP plaća najskuplju struju u Evropi. On je rekao da električnu energiju КAP plaća 52 EUR po megavat-satu, od čega 38,9 EUR Elektroprivredi, četiri EUR za prenos Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), dok ostatak ide na porez na dodatu vrijednost (PDV).

Najčitanije