fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJoš se ne zna koliko će koštati formiranje rezervi goriva

Još se ne zna koliko će koštati formiranje rezervi goriva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora još nema naftne rezerve i mjesto gdje bi ih skladištila, jer je preduslov za njihovo formiranje usvajanje zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima.

Javna rasprava o nacrtu tog zakona je završena prije tri godine, a iz Ministarstva ekonomije su saopštili da će predlog zakona Vlada usvojiti u “najskorijem roku”.

Predstavnici tog resora, međutim, nijesu mogli da preciziraju koliko će Crnu Goru koštati formiranje naftnih rezervi, niti kako će obezbijediti pare, ali su naveli da će koristiti “najbolju evropsku praksu i iskustva”, piše Pobjeda.

“Usvajanjem zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima omogućiće se formiranje tijela koje će nakon sagledavanja mogućnosti, potrošnje naftnih derivata i stanja skladišnih kapaciteta moći definisati rokove za potpunu implementaciju obaveze formiranja strateških rezervi”, kazali su podgoričkom listu iz Ministarstva.

Oni su poručili da će se formiranjem naftnih rezervi, saglasno Direktivi Evropskog savjeta i predlogu zakona, u potpunosti obezbjediti sigurnost snabdijevanja potrošača svim vrstama naftnih derivata u slučaju globalnog poremećaja snabdijevanja.

Iz Ministarstva su podsjetili da je 2016. godine obavljena javna rasprava o Nacrtu zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima, što je nužan, ali ne i jedini uslov usvajanja prijedloga zakona.

“Bili smo svjedoci organizacionih promjena u sistemu javne uprave, koje su morale da budu prepoznate i kroz tekst nacrta zakona. S tim u vezi u toku je prikupljanje mišljenja od nadležnih institucija na pripremljeni Nacrt i očekujemo da će i taj dio obaveza biti uskoro završen. Sve to značiće otvoren put usvajanju predloga zakona u najskorijem period”, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da strateške rezerve naftnih derivata predstavljaju obavezne rezerve naftnih derivata koje su na raspolaganju državama članicama EU.

Predstavnici Ministarstva su saopštili da će Crna Gora prema ukupnoj potrošnji naftnih derivata definisati vrste, količine i rokove ispunjavanja obaveza,na način definisan ovom direktivom.

“Nakon usvajanja zakona i formiranja tijela koje će biti odgovorno Crnoj Gori i državama EU za implementaciju te direktive, biće poznat vremenski okvir i dinamika formiranja strateških rezervi naftnih derivate”, objasnili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su podsjetili da Crna Gora posjeduje određene potencijalneskladišne kapacitete u Baru i Bijelom Polju.

Najčitanije