fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJoš bez dogovora o radnoj nedjelji tokom sezone

Još bez dogovora o radnoj nedjelji tokom sezone

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalni partneri još nijesu postigli dogovor da jedan broj preduzetnika i mikropreduzeća, koji zapošljavaju do deset radnika, mogu da rade pet mjeseci ove godine, saopštio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS), Srđa Keković.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da ne zna kako je u medijima objavljena informacija o radu nedjeljom.

“Znam samo da je Vlada razmatrala tu priču u kojoj se nalazimo zadnjih mjesec. Moja pretpostavka je da je pogrešno prenijet stav sa Vlade, jer mi kao socijalni partneri još nijesmo postigli dogovor o tome da jedan broj preduzetnika i mikropreduzeća mogu da rade pet mjeseci ove godine”, rekao je Keković, prenosi portal RTCG.

On je podsjetio da USSCG godinama zagovara da se nedjeljom ne radi i da tom odlukom bude obuhvaćeno što je moguće više djelatnosti.

“Prošla godina je bila godina koronavirusa, u kojoj smo imali propalu turističku sezonu, a ekonomija je pala na koljena. Imali smo snažan pritisak od Vlade da se zbog sezone, u turističkim mjesecima, omogući makar jednom broju preduzeća da mogu da rade”, kazao je Keković.

Pritisak su imali i od malih trgovinskih radnji, pa su pokušali da nađu kompromis između potrebe države i malih poslodavaca, koji su ugroženi poslovanjem velikih trgovačkih lanaca.

“U tom pravcu smo ponudili taj kompromis. O tome smo pričali mi, kolege iz Saveza sindikata, UPCG i Vlada, da se u julu, avgustu i septembru, te januaru i frebruaru naredne godine, preduzetnicima i mikro preduzećima do deset zaposlenih omogući rad”, objasnio je Keković.

Predsjednik Udruženja malih prehrambenih proizvoda, Željko Ćetković, rekao je da smatra da su ugroženi i zbog korone i zbog neradne nedjelje, te da su došli u socijalnu kategoriju.
“Ugroženo je tri hiljade ljudi i njihovih radnih mjesta. Svi radnici su svjesni da su oduzimanjem radne nedjelje ugrožena radna mjesta”, rekao je Ćetković.

On je apelovao na nadležne da usvoje zakonske izmjene, jer je na vidiku, kako je kazao, dobra turistička sezona koja će donijeti dobro svima.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...