fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJoš 159 nezaposlenih dobilo bespovratna evropska sredstva za otpočinjanje biznisa

Još 159 nezaposlenih dobilo bespovratna evropska sredstva za otpočinjanje biznisa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nezaposleni sa evidencije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), njih 159, dobilo je bespovratna sredstva za zapošljavanje i otpočinjanje biznisa iz fondova Evropske unije (EU), u vrijednosti od tri do 7,5 hiljada EUR.

Na konferenciji za novinare na kojoj su potpisani ugovori sa budućim korisnicima direktne podrške, saopšteno je da ukupna vrijednost danas dodijeljenih grantova za teže zapošljiva osobe sa evidencije iznosi 1,2 miliona EUR.

Ugovore sa budućim korisnicima direktne, evropske, grant podrške za nezaposlene, koja je Zavodu dodijeljena posredstvom Programa grantova za samozapošljavanje – Za tvoj biZZZnis, potpisao je vršilac dužnosti direktora te institucije, Goran Folić.

On je poručio da je EU na ovaj način doprinosi smanjenju sive ekonomije i siromaštva, kao i povećanju zaposlenosti, prenosi PR Centar.

„Zahvaljujući Programu grantova za samozapošljavanje još 159 nezaposlenih sa evidencije Zavoda dobilo je bespovratna, evropska, sredstva za zapošljavanje i otpočinjanje biznisa“, rekao je Folić.

On je kazao da ukupna vrijednost danas dodijeljenih grantova teže zapošljivim osobama sa evidencije, mladima, ženama i dugotrajno nezaposlenim, iznosi 1,2 miliona, navodeći da više od 70 odsto korisnika, koji su kroz prva dva poziva dobili ovakvu vrstu podrške od EU, i dalje radi.

Vršiteljka dužnost direktorice Direktorata za rad i zapošljavanje u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Jevrosima Pejović, ocijenila je da projekat predstavlja izvanredan primjer sprovođenja aktivnih mjera za zapošljavanje.

Prema njenim riječima, projekat jasno ukazuje na to da je kontinuitet u sprovođenju podsticajnih mjera za samozapošljavanje jedan od najvažnijih preduslova za motivisanje nezaposlenih osoba za pokretanje sopstvenog biznisa.

„To je potkrijepljeno samom dinamikom implementacije ovog projekta, koji karakteriše kontinuirani rast zainteresovanih aplikanata kroz godine implementacije, sa prvobitno 135 aplikacija, koliko ih je bilo u okviru prvog poziva, na 575 koliko ih je bilo tokom naredne godine i čak 1,03 hiljade aplikacija koliko ih je bilo ove godine, u okviru trećeg poziva“, kazala je Pejović.

Prema njenim riječima, projekat podstiče zapošljavanje i preduzetništvo, a istovremeno doprinosi smanjenju sive ekonomije.

Ona je navela da će u narednom periodu raditi na podsticajima za prelazak u formalne tokove i dalje unapređenje poslovnog okruženja, kao i smanjenje poreskog opterećenja na zarade sa sadašnjih 39 odsto na 21 odsto, što je najavljeno Maršalovim planom.

„Na taj način će se dodatno podstaći ekonomski razvoj, ali i otvoriti mogućnosti sadašnjim korisnicima grantova i poslodavcima za bolje poslovne rezultate i dodatno zapošljavanje u budućnosti“, poručila je Pejović.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU, Ingve Engstrom, kazao je da je zadovoljan što podrška EU daje opipljiv doprinos kvalitetu života građana, u ovom slučaju kroz dodjelu novih grantova za samozapošljavanje za 159 nezaposlenih u Crnoj Gori.

On je objasnio je bespovratna finansijska podrška za nezaposlene dio Zajedničkog programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Za taj program Unija i Crna Gora izdvojile su ukupno 18 miliona EUR, uključujući 3,5 miliona direktne grant podrške za nezaposlene.

„Od oktobra 2019. godine, kroz tri uzastopna poziva, dodijelili smo bespovratna sredstva za samozapošljavanje za ukupno 459 nezaposlenih širom zemlje, čime su dobili priliku da ostvare svoje snove i unaprijede egzistenciju uspostavljanjem sopstvenog biznisa“, kazao je Engstrom.

Program grantova za samozapošljavanje sprovodi Zavod u saradnji sa minstarstvima ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja. Direktorat za ugovaranje i finansiranje EU pomoći (CFCU) je ugovaračka institucija sa kojom je potpisan ugovor iz kojeg se finansira i današnja dodjela grantova.

Predstavnik tog Direktorata, Aleksandar Marković, rekao je da se implementacijom ugovora u okviru projekta nastoji ostvariti povećanje efektivnosti i obuhvatnosti aktivnih mjera na tržištu rada, kao i smanjenje nezaposlenosti.

„Vjerujemo da je finansijska podrška, koja se obezbijeđuje putem ovog granta, snažan podsticaj nezaposlenima dodatno pogođenim situacijom sa koronavirusom, kojima će se obezbijediti ne samo pokretanje biznisa i zapošljavanje, već i održivost projekta“, dodao je Marković.

On je ocijenio da projekat samozapošljavanja doprinosi jačanju kapaciteta znanja i iskustva krajnjih korisnika, kroz adekvatan monitoring sprovođenja projekata, organizaciju motivacionih, kao i radionica podrške za zainteresovane podnosioce projekata.

„Tome u prilog svjedoči i činjenica da je iz poziva u poziv interesovanje aplikanata bilo u porastu“, dodao je Marković.

Dobitnik granta, Đorđe Luketa, rekao je da za svoju biznis ideju – osnivanje fudbalskog kluba, nije imao sredstava, ali da ih je sada obezbijedio uz podršku Zavoda.

Mia Pejović, koja je takođe dobila grant, kazala je da pet godina proizvodi reciklirani papir, a da joj novac koji je dobila od Zavoda znači da taj posao nadogradi.

Dobitnica granta, Emica Krivokapić, rekla je da je dobila 7,5 hiljada EUR za biznis kojim je predviđeno uzgajanje kalifornijske gliste i proizvodnja humusa – glistenjaka.

Sa korisnicima će u roku od 30 dana biti direktno uplaćen iznos do 80 odsto sredstava. Preostali dio biće uplaćen nakon dostavljanja svih dokaznih dokumenata o prihvatljivim troškovim, nastalim tokom izvođenja projekta.

Novoregistrovana djelatnost mora raditi najmanje godinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...