fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavnost nema informacije o bušenju mora

Javnost nema informacije o bušenju mora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Domaća javnost, ni 100 dana od početka prvog istražnog bušenja mora u potrazi za naftom i gasom, nema pouzdane informacije šta sve naftne kompanije Eni i Novatek rade nedaleko od Ulcinja, saopštila je grupa nevladinih organizacija (NVO) i aktivista.

Takođe nije poznato ni koliki je stvarni uticaj na turizam i životnu sredinu, ni šta je urađeno da zemlja nabavi odgovarajuću opremu kako bi mogla da drži pod kontrolom sve rizike projekta, ali ni kako će biti obezbijeđen relevantan stručni kadar, koji će imati dovoljno znanja i biti sposoban da prati rad naftnih giganata tokom istraživanja.

“Sve ovo, makar i djelimično, nije poznato ni nakon nedavnog, oštrog izvještaja Državne revizorske institucije (DRI), koji je naslikao pravnu, institucionalnu, finansijsku i kadrovsku nespremnost države za izuzetno rizičan projekat, kakvo je istraživanje i proizvodnja nafte i gasa”,navodi se u saopštenju NVO Green Home, NVO CZIP, MSJA, Eko Korjen, NVO Brda i ekološki aktivista, Mustafa Canka.

Ovaj projekat je, kako su kazali, pod netransparentnim okolnostima, pokrenula i dogovorila bivša Vlada Demokratske partije socijalista (DPS), dajući posao italijansko-ruskom konzorcijumu Eni i Novatek.

“Nova Vlada je projekat bukvalno „slijepo nastavila“, iako bi odgovorniji pristup zahtijevao da se preispita koncesioni ugovor i donesu potrebna zakonska i podzakonska akta za njegovo eventualno sprovođenje (na održiv način), pa tek onda preduzimaju drugi koraci, dok je izvještaj DRI svakako morao biti „crveni alarm“ donosiocima odluka”, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da je izvještaj potencirao opasnost od rizika zagađenja i uticaja na životnu sredinu, koje bi značajno moglo da ugrozi ekonomske aktivnosti i nanese višestruke štete. Apostrofirao je i zastarjelost podataka, gdje se navodi da su posljednje studije rizika rađene još 2012. godine, i nedostatak opreme za slučaj zagađenja većeg obima.

“Takođe je i veoma zabrinjavajući nalaz DRI-a da je zakonski i podzakonski okvir za ovako složene projekte nepotpun i nedovoljan, što najbolje pokazuje koliko je bivša vlast ušla u ovaj rizičan projekat „grlom u jagode“”, navodi se u saopštenju.

Uprkos svemu ovome, ali i izraženim strahovima u javnosti u vezi projekta nafte i gasa, resorno Ministarstvo kapitalnih investicija do danas, kako su rekli, nije preduzelo niti jedan jasan korak da argumentima i nedvosmislenim podacima, a ne pukom retorikom, umanji te strahove.

“Saznali smo tek da je prije nekoliko dana nova Vlada imenovala komisiju koja će pratiti aktivnosti u cilju zaštite životne sredine, što ranija nije učinila u punom mandate”, dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu ogroman potencijalni uticaj projekta istraživanja nafte i gasa, načina na koji je dogovoren, štetnost zaključenog koncesionog aranžmana, za ukazati je da je javnosti što prije potrebno prikazati nedvosmislene informacije u vezi projekta, a bilo da su pozitivne ili negativne.

“Najnovije filmske scene pakla iz Meksičkog zaliva sve razumne, a posebno odgovorne, na to obavezuju”, zaključuju potpisnice saopštenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije