fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavni dug naredne godine preko četiri milijarde EUR

Javni dug naredne godine preko četiri milijarde EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Javni dug Crne Gore, koji uključuje dug države i lokalnih samouprava, naredne godine će preći četiri milijarde EUR, pokazuju projekcije iz dokumenta Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od ove do 2023. godine.

Prema podacima Ministarstva finansija, državni dug je na kraju marta iznosio 3,3 milijarde EUR, ali će se do kraja godine uvećati na 3,7 milijardi EUR, dok će naredne porasti na 3,96 milijardi EUR, piše Dan.

U istom periodu dug opština je projektovan na 90 miliona EUR od ove do kraja 2023. godine.

Tako će javni dug na kraju ove godine iznositi 3,8 milijardi, naredne 4,05 milijarde, 2022. godine 4,06 milijardi, dok u Vladi projektuju da će 2023. godine pasti na 3,96 milijardi.

U dokumentu koji je usvojila Vlada navodi se da se u ovoj godini očekuje značajno povećanje duga usljed rasta kreditnih aktivnosti, uzrokovanih
pandemijom koronavirusa i uvođenjem mjera zaštite stanovništva od širenja zaraze, kojima su obustavljene gotovo sve privredne aktivnosti, što je uticalo na značajno smanjenje budžetskih prihoda. To je dovelo do toga da se rebalansom povećaju nedostajuća sredstva od 340 miliona EUR.

„Povećana neplanirana budžetska potrošnja izazvana pandemijom koronavirusa uslovila je potrebu za dodatnim zaduženjem, pa se očekuje da će javni dug na kraju godine iznositi 82,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok se očekuje da neto javni dug iznosi oko 80,9 odsto“, navodi se u dokumentu.

U narednoj godini nedostajuća sredstva će iznositi 511,1 milion EUR, što će će biti obezbijeđeno zaduživanjem i iz depozita koji se eventualno ostvare tokom ove godine. U 2022. i 2023. očekuje se opadanje nedostajućih sredstava, ali imajući u vidu pad privrednih aktivnosti i predviđenog ostvarenja budžetskog deficita, ona se moraju obezbijediti zaduživanjem.

Projekcija kretanja duga u naredne tri godine odražava namjeru Ministarstva finansija da se, zavisno od uslova na finansijskom tržištu, tokom ove godine obezbjeđuju sredstva za finansiranje budžeta za narednu godinu.

Na taj način bilo bi omogućeno da se unaprijed obezbijedi djelimično finansiranje za 2022. i 2023. godinu u iznosu od po 200 miliona za svaku od tih godina, a istovremeno bi se smanjila izloženost eventualnim šokovima na finansijskom tržištu koji mogu uzrokovati nagle promjene kamatne stope i smanjenja mogućnosti zaduživanja.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...