fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavna rasprava otvorena do 23. novembra

Javna rasprava otvorena do 23. novembra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) pozvala je sve zainteresovane da se do 23. novembra prijave na javnu raspravu za Nacrt ažuriranog Plana razvoja prenosnog sistema električne energije do 2029. godine.

Taj dokument je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) dostavio 4. novembra.

Regulator je pozvao sve zainteresovane da učestvuju u raspravi davanjem mišljenja, primjedbi i sugestija, koji se mogu dostaviti elektronskim putem na mejl [email protected], faxom na broj 020 229 755 ili poštom na adresu regulatora.

“Predmetni dokument predstavlja ažurirani Plan razvoja prenosne sistema Crne Gore od ove do 2029. godine i izmijenjen je u segmentu u kome je došlo do značajnih odstupanja u dinamici planiranja i realizaciji pojedinih projekata izgradnje elemenata prenosne mreže i priključenja korisnika na prenosnu mrežu”, navodi se u dokumentu.

Istovremeno, u obzir su uzeti i svi dokumenti koji su izrađeni u posljednjih godinu, na osnovu kojih su se stekla naknadna saznanja i razlozi za ažuriranje prvobitne verzije Plana.

Među njima su Studija gubitaka električne energije u prenosnoj mreži elektroenergetskog sistema Crne Gore, proračun struja kratkih spojeva u prenosnoj mreži za period do 2029. godine i mjere za njihovo sniženje, zatim odbrambeni plan elektroenergetskog sistema i analize i elaborati o priključenju novih objekata.

Plan razvoja prenosnog sistema Crne Gore je cjelokupan dokument prevashodno namijenjen da izradi prognozu razvoja potrošnje električne energije u svakoj tački prenosnog sistema, detaljno prikaže trenutno stanje prenosnog sistema u Crnoj Gori i predloži smjernice za njegov razvoj u skladu sa potrebama korisnika.

Dokument sačinjava nekoliko poglavlja kroz koje se, između ostalog, prikazuju planovi razvoja potrošnje i proizvodnje, daje osvrt na trenutno stanje prenosnog sistema sa stanovišta prilika na terenu i daje analiza postojećeg stanja mreže i pravci razvoja do 2029. godine.

Najčitanije