fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJanjušević: Fokusirati se na ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

Janjušević: Fokusirati se na ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane (TE) Pljevlja je osjetljivo pitanje jedino u smislu kvaliteta radova i svima je jasno da bez nje, ko god je realizovao, nema TE, niti Rudnika uglja, saopštio je predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja, Dušan Janjušević.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija ocijenili su da je planirana ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja izuzetno osjetljivo pitanje i naveli da nikako ne treba da bude predmet dnevno-političkih sučeljavanja i ubiranja političkih poena.

Janjušević je kazao da se sve češće u javnosti mogu čuti razne teorije kojima se dovodi u pitanje ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja i da ne predstavlja iznenađenje što takve teorije plasiraju političari stručnjaci za sve i svašta.

„Međutim, kada iz Ministarstva kapitalnih investicija dolaze teorije koje su direktno usmjerene protiv energetske stabilnosti Crne Gore, smatram da neko u Ministarstvu u najmanju ruku nema dobru namjeru“, rekao je Janjušević.

On je kazao da je svima jasno da bez ekološke rekonstrukcije, ko god je realizovao, nema TE Pljevlja, niti Rudnika uglja.

„Ako može Ministarstvo kapitalnih investicija da garantuje rad TE Pljevlja bez ekološke rekonstrukcije do najmanje 2030. godine, koju je premijer saopštio, neka saopšti javnosti kako i na koji način“, naveo je Janjušević.

Prema njegovim riječima, ekološka rekonstrukcija je osjetljivo pitanje jedino u smislu kvaliteta radova koji podrazumjevaju samu rekonstrukciju.

Sva ostala pitanja, kako je kazao Janjušević, nemaju realno utemeljenje i nijesu predmet dnevno-političkih prepucavanja.

„Ukoliko smatrate da je zaštita životne sredine, očuvanje radnih mjesta i energetska stabilnost države tema na kojoj se prikupljaju poeni, onda imate potpuno pogrešnu percepciju razvoja države i društva“, kaže se u saopštenju.

Janjušević je upitao zašto se bilo šta dovodi u pitanje, ako se zna da jedan dan rada TE Pljevlja vraća mjesečnu ratu potencijalnog kredita, a ostalih 29 elektrana radi za državu.

On je pitao zašto se bilo šta dovodi u pitanje, ako nije obezbijeđen alternativni izvor energije i minimum tri hiljade umjesto dvije hiljade radnih mjesta.

„Gospodo, vi imate zadatak da stvorite preduslov da TE radi što je moguće duže. Ni jednim potezom ne smijete ugroziti, ili dovesti u pitanje njen rad. Sasvim sam siguran da ste ovoga itekako svjesni i očekujem da se manete praznih priča i konačnu krenemo u ekološku rekonstrukciju“, kaže se u saopštenju.

Janjušević je rekao da 100 miliona EUR zbog kojih se, kako je naveo, dovodi u pitanje energetska egzistencija države, nikako ne mogu pokriti ni dio proizvodnje zelene energije, a kamoli da se započnu investicione aktivnosti koje bi unaprijedile život Pljevljaka.

„Ono što me raduje, kada je Ministarstvo kapitalnih investicija u pitanju jeste pokretanje proizvodnje cementa, za šta ste pokazali ozbiljno interesovanje“, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Janjuševića, na takav način treba posmatrati eko-rekonstrukciju, jer je neophodna i za proizvodnju cementa.

„Prestanite da kidate granu na kojoj sjedite i za cilj postavite najmanje 2030. godinu i borite se za svaku sljedeću, pa i 2035. i dalje, kako su to neke druge neuporedivo razvijenije ekonomije sebi za cilj postavile“, kaže se u saopštenju.

Janjušević je naveo da zna da u Ministarstvu kapitalnih investicija ima odgovornih, ozbiljnih i stručnih ljudi, koji se, kako je kazao, ne slažu sa ovakvim odnosom tog resora prema ekološkoj rekonstrukciji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...