fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJandreoski: Bićemo na 85 odsto prihoda iz 2019. godine

Jandreoski: Bićemo na 85 odsto prihoda iz 2019. godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aerodromi Crne Gore će tokom ove godine ostvariti 85 odsto prihoda u odnosu na rekordnu 2019. godinu, saopštio je njihov izvršni direktor, Goran Jandreoski.

“Tokom prošle godine smo dostigli 65 odsto prihoda u odnosu na rezultat iz 2019. godine. Plan za ovu godinu, mada se suočavamo sa situacijom u Ukrajini, je da bude 85 odsto u odnosu na 2019. godinu. Za nas je bilo iznenađenje da smo tokom prošle godine zabilježili 50 odsto više letova u generalnoj avijaciji i privatnim letovima”, rekao je Jandreoski u intervjuu za njemačku Aviation TV.

Jandreoski optimistična očekivanja temelji na dobrim signalima sa Zapada.

“Posljednje istraživanje Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Ministarstva ekonomskog razvoja pokazalo je da su turisti iz zemalja Beneluksa više zainteresovani da posjete Crnu Goru nego njihove tradicionalno omiljene destinacije poput juga Francuske ili Španije. Stranci vole Crnu Goru, jer je kulturološka raskrsnica, mjesto susreta Otomanskog carstva i Austrougarske”, naveo je Jandreoski.

On je podsjetio da, osim standardnih partnera, od prošle godine funkcioniše redovna linija sa Kazahstanom i da se sada privode kraju pregovori sa Saudijskom Arabijom.

Jandreoski je objasnio da od ukupnog broja turista koji posjete Crnu Goru, njih čak 85 odsto stiže avionom na međunarodne aerodrome u Podgorici i Tivtu. Ipak, jedan manji dio, kako je dodao, u Crnu Goru dolazi preko dubrovačkog aerodroma.

“U tom smislu, Vlada, Ministarstvo kapitalnih investicija i Odbor direktora Aerodroma su fokusirani u razvoj aerodroma u pravom smjeru”, saopštio je Jandreoski.

On je objasnio i zašto je Crna Gora privlačna turstima iz Evrope i šire.

“U radijusu od 150 kilometara možete biti na planini na skijanju i tog istog dana, na moru”, rekao je Jandreoski.

On je dodao da je Crna Gora, koja je u procesu pregovora o pristupanju sa EU, ostvarila najbolje rezultate u odnosu na ostale države Balkana koje takođe još nijesu članice, i to na osnovu Sporazuma o European Common Aviation Area (ECAA).

“Nadamo se da ove godine ulazimo u narednu fazu kada očekujemo da ćemo završiti proces međunarodne sertifikacije. Fokusirani smo na infrastrukturne projekte na oba aerodroma. To su nam glavni zadaci tokom ove godine”, poručio je Jandreoski.

On je, na konstataciju da je godina bila izazovna i za avio-kompaniju Air Montenegro i pitanje šta oni nude, istakao odličnu saradnju sa tom kompanijom koja, prema njegovim riječima, ima interesantne planove tokom ove sezone.

“Air Montenegro leti ka Istanbulu, Frankfurtu, Beogradu i Banjaluci, a u planu imaju Nant i Bazel. Veoma su fokusirani na razvoj, ne samo turističkih, već i biznis ruta. Kompanija je osnovana prošle godine, imamo dobru saradnju i za sada sve funkcioniše kako treba”, zaključio je Jandreoski.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...