fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJačanje ekonomskih veza osnov za unapređenje saradnje

Jačanje ekonomskih veza osnov za unapređenje saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Jačanje ekonomskih veza, razvoj privrede, poboljšanje poslovnog ambijenta, kao i zajedničko ulaganje u kapitalne projekte, osnove su za unapređenje saradnje između Crne Gore i Srbije, ocijenjeno je na sastanku predstavnika njihovih vlada.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, razgovarao je sa ministarkom privrede Srbije, Anđelkom Atanasković, o poboljšanju regionalne saradnje u svim oblastima, kao i o potrebi razvoja privrede i projektima koji su predmet zajedničkog interesovanja.

Milatović je pohvalio uspjehe Srbije i rekao da je Crna Gora mala zemlja sa otvorenom ekonomijom i velikim potencijalnom za dalji napredak i razvoj.

„U odnosu na vas, naša ekonomija nije dovoljno diversifikovana. Vi ste bili jedna od zemalja u Evropi koju je kriza najmanje pogodila. To je zaista impresivno. Raduje ekonomski razvoj koji trenutno Srbija ima, od čega benefite ima cijeli region“, naveo je Milatović.

On je saopštio da je Crna Gora, sa druge strane, ove godine ispravila greške prošle vlasti i otvorila granice prema Srbiji.

Atanasković smatra da je neophodan zajednički rad i da ima mnogo tačaka za saradnju.

„Isti smo narod, kako kažu, bratski i moramo što više raditi zajedno, iako nam je već saradnja odlična, i što se tiče spoljnotrgovinskih poslova, ali i onih budućih. Imaćemo prilike da se vidimo u Podgorici, kada budete smatrali da treba. Mi smo tu. Mnogo je tačaka za saradnju“, poručila je Atanasković.

Na sastanku je ocijenjeno da je jačanje privrede generator ekonomskog rasta, povećanja zaposlenosti, unapređenja životnog standarda i ukupnog napretka zemlje.

„Zaista postoji potreba organizovanja velikog privrednog foruma, gdje bi nova Vlada prezentovala našu viziju srpskim privrednicima, jer je Srbija Crnoj Gori najznačajniji spoljnotrgovinski partner“, rekao je Milatović.

Ministri su se saglasili da bi taj događaj trebalo da bude organizovan u drugoj polovini septembra, uz poziv Milatovića da se događaj održi u Crnoj Gori.

Na sastanku je saopšteno i da bi taj događaj dao dodatni politički stimulans ekonomskoj i privrednoj saradnji dvije države.

Najčitanije