fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzvjesna uspješna turistička sezona

Izvjesna uspješna turistička sezona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja saopštili su da se realizacija cilja uspješne turističke sezone čini izvjesnom, ali da je važno da se turistički poslenici fokusiraju i na postsezonu, kako bi se ostvarili dobri rezultati i u tom periodu.

Vršiteljka dužnosti direktorice Direktorata za razvojne projekte u turizmu u tom Ministarstvu, Aleksandra Gardašević Slavuljica, je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG) istakla značajne napore koje je Vlada uložila za pripremu i nesmetanu realizaciju turističke sezone.

Prema njenim riječima, iako nije bilo očekivano, sada se može reći da su bile na mjestu hrabre prognoze dobrih rezultata tokom ove sezone, s obzirom na to da se bilježi posjeta na nivou od 80 odsto iz uporednog perioda 2019. godine, te da se oporavlja avio-saobraćaj.

„Dobri rezultati u avio-saobraćaju su naznaka oporavka turizma“, rekla je Gardašević Slavuljica i dodala da je najavljeno da će 15 kompanija saobraćati prema Podgorici i to pet novih, a 30 prema Tivtu i to sedam novih.

Kako se navodi u saopštenju PKCG, Evropska unija (EU) će ovih dana objaviti da je Crna Gora na njenoj zelenoj listi, pa se, smatra Gardašević Slavuljica, mogu očekivati „last minute“ dolasci sa tog veoma značajnog tržišta, jer je riječ o gostima velike platežne moći.

„Ne smijemo prokockati ovu stabilnu epidemiološku situaciju koja ima tendenciju daljeg poboljšanja. Obaveza svih nas je da podižemo svijest građana o značaju imunizacije, pridržavanja zdravstvenih mjera i odgovornog ponašanja naročito tokom sezone“, kazala je Gardašević Slavuljica.

Prema njenim riječima, vidi se potreba za podrškom lokalnim turističkim organizacijama na sjeveru, kako bi na najbolji način promovisali turističku ponudu ove oblasti.

„Čini mi se izvjesnom realizacija cilja uspješne turističke sezone. Mislim da je važno da se turistički poslenici fokusiraju i na postsezonu kako bismo imali dobre rezultate i u tom periodu“, dodala je Gardašević Slavuljica.

Odbor udruženja je na sjednici koja je održana u zgradi Opštine Mojkovac razmatrao realizaciju ljetnje turističke sezone sa posebnim osvrtom na sjever, kao i pripremu plana aktivnosti za realizaciju zimske sezone 2021/2022.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić, saopštio je da se na tom području realizuju značajne investicije koje doprinose turističkoj valorizaciji Bjelasice.

„Na području Mojkovca, tačnije Bjelasice, ‘troši se’ trenutno više od 30 miliona EUR u radove na infrastrukturi, žičare, staze, baznoj stanici za napajanje električnom energijom. Nadam se da će aktuelna Vlada prepoznati potencijale Mojkovca i da će se nastaviti projekti njegovog intenzivnog razvoja“, kazao je Mišnić.

On je posebno apostrofirao unapređenje hotelskih kapaciteta na području te opštine.

„Počela je izgradnja hotela visoke kategorije koji kompanija ‘Čelebić’ gradi za grupu InterContinental. Opština je izdala urbanističke uslove za 30 hiljada kvadrata hotelskih kapaciteta na prostoru nekadašnjeg kombinata ‘Vukman Kruščić’, koji je ranije kupio investitor iz Rusije i danas imamo idejni projekat za saglasnost glavnog državnog arhitekte. Isti investitor je zainteresovan za izgradnju gondole Mojkovac – skijalište Bjelogrivac“, naveo je Mišnić.

Opština Mojkovac je takođe posvećena i razvoju seoskog turizma i uvođenju domaćinstava koja se bave tom vrstom usluga u legalne tokove.

Na području Mojkovca je trenutno 19 registrovanih domaćinstava u seoskom turizmu.

Opština je kroz agrobudžet opredijelila podršku agroturizmu, odnosno ovim domaćinstvima, vrijednu 50 hiljada EUR.

Predstavnica Nacionalnih parkova (NPCG), Nela Vešović Dubak, saopštila je da u posljednje dvije sedmice bilježe intenzivnije turističke posjete, naročito Durmitora i Biogradske gore.

„Prošlog vikenda je u NP Durmitor bilo posjetilaca na istom nivou kao u istim danima 2019. godine, što je veoma ohrabrujuće“, precizirala je Vešović Dubak.

Turistima su izašli u susret jedinstvenom kartom za sve nacionalne parkove po cijeni od 13,5 EUR, upola manjoj nego ranije.

Vanja Krgović Šarović iz Turističke organizacije (TO) Žabljak podsjetila je da je turistička sezona na tom području počela prije desetak dana dolaskom prvih turista.

Bilježe dobru posjetu iz Izraela, Rusije, Bjelorusije, Kazahstana, a očekuju Slovence i Poljake.

„Iako je ove godine izostao rani buking, očekivanja su da kapaciteti u julu i avgustu budu doboro popunjeni“, rekla je Krgović.

Petar Vučinić iz TO Mojkovac smatra da koronakriza nije obeshrabrila investitore, pa je veliki broj turističkih kapaciteta adaptiran ili je u izgradnji.

„Svi kapaciteti su spremni za turiste. Biće ovo godina stabilizacije turizma i u Mojkovcu, što je dobra osnova za njegov dalji razvoj“, smatra Vučinić.

Prema njegovim riječima, posljednjih 15 dana primjetni su brojni strani gosti koji uglavnom dolaze na jednodnevne izlete u Mojkovac.

Danilo Novaković iz preduzeća Skijališta Crne Gore kazao je da nakon uspješne zimske sezone, sa više od 60 hiljada posjetilaca, pripremaju ljetnju ponudu u partnerstvu sa turističkim agencijama.

„Ne želimo da budemo samo zimska destinacija, već centar planinskog turizma koji će raditi cijele godine“, rekao je Novaković.

Predsjednik Odbora, Ranko Jovović, ocijenio je da se velik spektar problema, koji opterećuju poslovanje u turizmu, može riješiti samo strateški, partnerskom saradnjom i sinhronizovanim djelovanjem privrede i državnih institucija.

„Neophodno je uložiti dodatne napore da bi se, koliko je moguće, suzbila siva ekonomija i zaustavilo nelegalno poslovanje u ovom sektoru, koje dovodi do odliva novca iz naše zemlje, ali i devalvira turističku ponudu“, poručio je Jovović.

Glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin najavila je da će 12 inspektora od 10. jula intenzivno kontrolisati poslovanje na primorju, a fokus će biti na suzbijanju sive ekonomije.

„Prema onima koji legalno posluju nastupaćemo preventivno, no takvog djelovanja neće biti prema sivoj ekonomiji, već ćemo kažnjavati i pečatiti objekte“, zaključila je Šljivančanin.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije