fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzuzet dio poslovne dokumentacije Plantaža

Izuzet dio poslovne dokumentacije Plantaža

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja u srijedu su iz Plantaža izuzeli dio poslovne dokumentacije kompanije i nadležnima predali spisak dokumenata koja su im potrebna u istrazi, pišu Vijesti.

Izvor lista iz vrha Uprave policije objasnio je da istragu vode na osnovu izvještaja Državne revizorske institucije (DRI), koja je Plantažama dala duplo negativno mišljenje.

“Izuzeli smo dio dokumentacije, a naredne sedmice će nam predati i ostali dio koji im je tražen i koji treba da nam pripreme”, kazao je sagovornik Vijesti.

On je dodao da će inspektori već u ponedjeljak ponovo biti u Plantažama, gdje će tražiti dodatna dokumenta.

“Nijesmo stekli utisak da je bilo uništavanja dokumentacije, ali ćemo u ponedjeljak znati precizno. Svakako, i ako su nešto pokušavali, DRI je imala uvid u tu dokumentaciju, pa će nam to koristiti”, rekao je izvor uključen u istragu.

DRI je u izvjaštaju o kontroli poslovanja Plantaža utvrdila kršenja šest zakona, o reviziji, privrednim društvima, zaštiti na radu, sprečavanju nelegalnog poslovanja, radu i sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, kao i više pravilnika kojim se definiše poslovanje kompanija.

Utvrđeno je korišćenje gotovine za isplate bez jasnog osnova i mimo zakona, isplate novca bez potpisanog ugovora i ispostavljenih faktura, prodaja proizvoda bez jasnog cjenovnika i kriterijuma pojedinim partnerima, sumnjive transakcije, nepostojanje revizorskog odbora i brojnih internih akata kompanije.

Zbog svega toga DRI je tada dala duplo negativno mišljenje, na finansijsko poslovanje i na reviziju usklađenosti poslovanja Plantaža sa zakonskim i podzakonskim propisima.

DRI svako negativno mišljenje, shodno procedurama, dostavlja Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT). Izvještaj se odnosio na rad kompanije u 2018. i za dio u 2019. godini, ali i na praksu iz prethodnih godina.

U kontrolisanom periodu izvršna direktorka bila je Verica Maraš, a predsjednik Odbora direktora, Veselin Vukotić.

Maraš je u svom izjašnjenju tokom pravljenja izvještaja DRI tražila da se pojedini djelovi, u kojima su navedene nepravilnosti, izbrišu jer bi njihovo “objavljivanje bilo kršenje interne poslovne tajne kompanije”, kao i da se izbriše nekoliko ocjena DRI o radu kompanije ili da se one ublaže.

Ona je revizorima, kako je navedeno u izvještaju, predlagala da na sastanku razjasne sve dileme u cilju uspješne saradnje.

Maraš je zamjerila i da je DRI previše detaljno dala izvještaj o trošenju novca iz blagajne, “jer asocira na nelegalno poslovanje”.

Na primjedbu da za određene proizvode i usluge nema cjenovnika, ona je kazala da je i to poslovna tajna o čemu će “razgovarati na sastanku”. Maraš je zamjerila i zbog ocjena DRI da kompanija nije vršila namjensko podizanje gotovine, jer je “previše istaknuto” i navodi da to treba drugačije obrazložiti.

Vanredne revizija koju je početkom godine zatražilo Ministarstvo poljoprivrede nedavno je zaključila da kompanija duguje 45 miliona EUR i da se nalazi pred stečajem, a kao razlog za takvo stanje navedeno je neracionalno poslovanje proteklih godina, trošenje ogromnih količina novca na sporne naknade i druge privilegije koje je rukovodstvo dodjeljivalo sebi.

Najčitanije