fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzmjenom poreskih zakona izbjeći biznis barijere

Izmjenom poreskih zakona izbjeći biznis barijere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će naredne godine izmijeniti više poreskih zakona kako bi se izbjeglo pretjerano poresko administriranje i biznis barijere, saopštio je premijer Duško Marković.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da će najbolji odgovor na problem sive ekonomije dati sinergija institucija zaduženih za tu oblast, inspekcija, policije i tužilaštva.

Prema riječima Markovića, kada je siva ekonomija u pitanju, može se govoriti samo o procjenama, ali ne i o egzaktnim procentima.

“Važnije od procenata jeste kako se izboriti sa njom. Najbolja ilustracija problema je podatak da u Crnoj Gori posluje devet hiljada preduzeća koja imaju samo jednog zaposlenog. Vjerujem da to nije realna slika potreba i rezultata tih privrednih subjekata”, naveo je Marković.

Kako je dodao, u slučaju da u svakom od tih preduzeća radi samo po još jedan zaposleni, bilo bi devet hiljada novih radnih mjesta i toliko manje nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

“Vlada mora da izmijeni zakone kako bi se izbjeglo pretjerano poresko administriranje i biznis barijere, što ćemo i učiniti naredne godine kroz izmjenu više poreskih zakona”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, ostvareni rezultati na planu konsolidacije javnih finansija, snažan ekonomski rast od 4,7 odsto prošle i 4,9 u prvih devet mjeseci ove godine, ukazuju da je Vlada protekle dvije godine bila uspješna i da je u velikoj mjeri riješila suštinska pitanja od značaja za ekonomski napredak zemlje.

“Povećali smo broj zaposlenih za više od 11 hiljada, povećali bruto dohodak po glavi stanovnika i obezbijedili stabilnost javnih usluga”, naveo je Marković.

Kako je kazao, Vlada je uklonila pojedine barijere na koje su privrednici ukazivali i poboljšala biznis ambijent.

Marković je rekao da je članstvom u NATO Crna Gora poslala poruku da je politički, ekonomski i bezbjednosno stabilna država u kojoj su investicije sigurne.

“Danas svjedočimo povećanju direktnih stranih investicija, naročito u infrastrukturne projekte, turizam i energetiku. Ja često i javno opominjem administraciju da bude motor razvoja, servis građana, ali i biznisa. Jer to znači novi kvalitet javnih usluga, nova radna mjesta, nova znanja, a to su preduslovi za ekonomski rast”, naveo je Marković.

Kako je rekao, uvjeren je da građani već osjećaju efekte dvogodišnjeg snažnog privrednog rasta.

Prema riječima Markovića, fokus Vlade je bio da efekte ekonomskog rasta usmjeri na dalju izgradnju društvene infrastrukture i unapređenje kvaliteta javnih usluga, kako bi poboljšali životni standard građana.

“Posebno smo radili na tome da se ekonomski rast reflektuje na povećanje zaposlenosti, uz očuvanje visine zarada, penzija i socijalnih davanja u zemlji, u vremenu fiskalne konsolidacije. U tome smo i uspjeli”, kazao je Marković.

Kako je naveo, građani su osjetili efekte ekonomskog rasta i kroz dobijene prilike za nova radna mjesta, a snažno povećana zaposlenost doprinijela je smanjenju rizika od siromaštva u odnosu na prethodne godine.

Marković je rekao da je agrobudžet iz godine u godinu sve veći I da postoji više desetina programa i podsticaja za poljoprivrednike.

“Kroz programe direktnih plaćanja, sa oko 13 miliona EUR je podržano oko deset hiljada proizvođača, više od 2,3 hiljade gazdinstava je ostvarilo podršku od 2,3 miliona EUR, a više od 100 mladih farmera je podržano sa po deset hiljada eura bespovratnih sredstava”, naveo je Marković.

On je poručio da će Vlada u naredne dvije godine mandata raditi na stvaranju preduslova za nastavak ekonomskog rasta i njegov još snažniji uticaj na povećanje zaposlenosti i dohotka građana, odnosno rast prosječne zarade u zemlji i penzije.

“Pažljivo sagledavamo i moguće načine povećanja minimalne zarade”, dodao je Marković.

Na pitanje hoće li u narednoj godini definitivno biti data koncesija na Aerodrome Crne Gore, Marković je kazao da je hitan razvoj i valorizacija aerodroma nužnost.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u periodu nakon obnove nezavisnosti, a posebno tokom posljednje dvije godine doživjela turistički bum.

Kako je naveo Marković, stanje infrastrukture je ozbiljno ograničenje daljem dinamičnom razvoju.

“Od bivše države nijesmo naslijedili ni jedan metar auto-puta, a ono što smo naslijedili su loši magistralni i regionalni putevi, nerazvijena željeznička mreža, nedovoljna energetska infrastruktura”, rekao je Marković.

Zbog toga, kako je dodao, ulaganje u infrastrukturu i njeno hitno uzdizanje na neophodni nivo nema alternativu.

“Posebno nemamo vremena da arbitriramo o različitim političkim pristupima. U tom kontekstu hitan razvoj i valorizacija aerodroma je nužnost, upravo zato što blizu dvije trećine onih koji dolaze u Crnu Goru, dolaze preko naših aerodrome”, zaključio je Marković.

Najčitanije