fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzmjene donose boljitak za potrošače i trgovce

Izmjene donose boljitak za potrošače i trgovce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predložene izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača donijeće značajan boljitak za potrošače koji redovno izmiruju obaveze, ali i trgovce koji profesionalno rade svoj posao, ocijenio je predstavnik Ministarstva ekonomije, Jovo Rabrenović.

„To je zakon kojim se štite i trgovci, ali oni koji rade profesionalno i poštuju propise i zakone. Za trgovce koji nedovoljno profesionalno rade svoj posao nove odredbe će u početku biti malo teže, jer će morati da se profesionalizuju, da imaju evidencije i obavještavaju potrošače o svim obavezama koje imaju prema trgovcima“, rekao je Rabrenović agenciji Mina-business.

On očekuje da će se primjenom predloženih izmjena i dopuna vrlo brzo postići promjene, koje će biti vidljive za godinu, kada se bude radila analiza.

Rabrenović smatra da će se predloženim izmjenama dovesti u red trgovci koji pružaju usluge od javnog interesa koje se odnose na distributivne mreže, kao što su struja i voda.

„Na taj način im ukazujemo da moraju biti profesionalni, jer su u pitanju usluge od javnog interesa, a takve usluge su suštinske“, rekao je Rabrenović koji je generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije.

On je dodao da će predložene izmjene i dopune obezbijediti veći nivo zaštite potrošača kada su u pitanju usluge od javnog interesa, jer će trgovci morati da im dostavljaju račune sa iznosom potraživanja, posebno onih starijih od dvije godine.

„To je važno jer nakon tog perioda nastaje period zastare. Trgovac je obavezan i da na računu navede eventualni iznos kamata po osnovu potraživanja, a neće moći da uskraćuje usluge od javnog interesa, poput vode ili struje, niti da uslovljava njihovo uključivanje, ukoliko je potrošač pokrenuo spor“, rekao je Rabrenović.

On je saopštio da je zato veoma važno navesti da potrošač mora da podnese prigovor ili ospori račun, njegov dio ili više računa, jer u suprotnom znači da ga je prihvatio.

„Ukoliko je pokrenut postupak, trgovac nema pravo da uskrati vodu ili struju dok sud ne procijeni da li se radi o opravdanom ili zastarjelom potraživanju. Ukoliko se pokrene postupak, trgovac ne može uskratiti potrošaču njegova prava“, naveo je Rabrenović.

On smatra da je veoma važno to što će na računima ubuduće biti istaknut iznos dugovanja starijih od dvije godine.

„Za potrošače je to ogromna stvar. Mi smo među prvim državama koje će imati to na računu. Danas se često desi da dobijemo račun da nešto nijesmo platili prije pet godina, a sada trgovac mora da dostavlja račun sa potraživanjima starijim od dvije“, rekao je Rabrenović.

Izmjenama je, prema njegovim riječima, predviđeno da potrošač može da podnese zahtjev da mu se dostave potraživanja starija od dvije godine.

„Ukoliko trgovac uslovljava potrošača da plati nešto što je starije od dvije godine, a on je podnio prigovor na to, to će se smatrati nepoštenom poslovnom praksom, što je najteži oblik prekršaja u oblasti zaštite potrošača i tu su kazne ogromne“, objasnio je Rabrenović.

On je dodao da je, prema ocjenama Evropske komisije, zakon potpuno usklađen sa evropskom regulativom. On je objasnio da su izmjenama i dopunama bile predviđene i neke norme za koje je ostavljen dodatni prelazni period od godinu kako bi se primijenile.

„To se odnosi na isticanje cijene na proizvodima. Težnja je bila da se cijene ističu na svim proizvodima, ali smo napravili kompromisno rješenje za neki period, uz obavezu da se prati situacija. Ukoliko se stanje bude popravilo, direktiva EU će biti primijenjena u potpunosti“, rekao je Rabrenović.

On je saopštio da se neke od izmjena odnose na arbitražno rješavanje potrošačkih sporova, koje podrazumijeva formiranje posebnog tijela, čiji članovi moraju biti potpuno nezavisni.

„To će omogućiti formiranje tijela za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, ne samo kao što je to do sada bio slučaj sa odborom u Privrednoj komori, nego će moći da ga formiraju trgovci u preduzeću ili prodavnici“, naveo je Rabrenović.

On je objasnio da je procedura o načinu formiranja tog tijela veoma stroga i da njegovi članovi moraju biti nezavisni od trgovca i potrošača, imati visoku stručnu spremu i proći kompletnu obuku.

Neke od izmjena se, prema riječima Rabrenovića, odnose na kupovinu proizvoda sa udaljenih mjesta ili van mjesta prodaje, preko interneta, na ulici ili dolaskom na vrata.

„To su značajne izmjene kojim se omogućava potrošaču da vrati proizvod u roku od 14 dana bez obrazloženja, a da je trgovac dužan da mu vrati novac. To je izuzetno značajna izmjena u zakonu i doprinijeće efikasnijoj zaštiti potrošača“, poručio je Rabrenović.

Novine se odnose i na problem zbog nevraćanja kusura, jer je trgovac sada u obavezi da vrati kusur koji je razlika između datog novca i iznosa na računu, u svim apoenima. Tu su, kako je kazao, i garancije i saobraznosti, koje se odnose na mogućnost vraćanja proizvoda koji se više puta popravlja.

Dodatno je uređena i oblast koja se odnosi na obavezu isticanje obavještenja, garancija i tehničke dokumentacije na crnogorskom jeziku.

„Iz prakse imamo dosta primjera da su obavještenja pisana na jezicima koji su nama potpuno strani. Obaveza trgovaca sada je da obavještenja moraju biti na crnogorskom jeziku, uz koji mogu biti data i na drugim jezicima“, rekao je Rabrenović.

On je kazao da Ministarstvo ne može zakonom definisati da se potrošači više angažuju i edukuju u vezi sa svojim pravima, niti da podnose prijave.

„Oni bi na taj način olakšali posao i sebi i nama. Ako je potrošač edukovan i traži svoja prava, to je način i da trgovci isprave svoje greške. Nama ti prigovori pomažu da vidimo gdje su problemi i gdje dodatno treba pojačati zakonske odredbe“, zaključio je Rabrenović.

Najčitanije