fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzjava saudijskog ministra podigla cijene nafte iznad 65 USD

Izjava saudijskog ministra podigla cijene nafte iznad 65 USD

Rijad, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 65 USD nakon što je saudijski ministar energetike na početku sastanka vodećih proizvođača signalizirao da ne bi trebalo žuriti s povećanjem snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,01 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,08 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa višoj cijeni, od 62,12 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci prate sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o proizvodnji u aprilu.

Pažnju trgovaca privukla je izjava saudijskog ministra energetike, princa Abudulaziza bin Salmana, koji je članove OPEC+ pozvao na budnost i oprez.

Njegova izjava signalizira da neizvjesnost koju stvara koronakriza poziva na suzdržanost pri odlučivanju o povećanju proizvodnje.

Neki analitičari predviđaju da će OPEC+ povećati proizvodnju oko 500 hiljada barela dnevno, s obzirom na rast cijena iznad 60 USD, ali izjava saudijskog ministra signalizirala je da Rijad namjerava istrajati u dobrovoljnom smanjenju snabdijevanja.

Prema tvrdnjama tri izvora iz OPEC+, neke članice vjeruju da bi proizvodnja trebalo da ostane nepromijenjena, a Saudijska Arabija je sada signalizirala da joj se ne žuri s povećanjem snabdijevanja.

Analitičari i trgovci napominju da četveromjesečni rast cijena sada ne ide u korak s potražnjom, dodajući da bi prodaja na fizičkom tržištu trebalo da se uskladi s ponudom tek u drugom dijelu godine.

Podršku cijenama pružila je i objava jemenskih Huta da su ispalili raketu na postrojenje Saudi Aramca u Džedi na Crvenom moru. Saudijske vlasti nijesu direktno potvrdile tu objavu.

Cijene danas nijesu reagovale na rekordni rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), za 21 milion barela, zbog pada aktivnosti prerade za vrijeme polarnog talasa koji je zahvatio Teksas. Zalihe benzina zabilježile su najveći pad u 30 godina.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet strani objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 62,15 USD, što znači da je ojačala 18 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije