fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzgradnja auto-puta biće prekretnica u razvoju turizma

Izgradnja auto-puta biće prekretnica u razvoju turizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izgradnja auto-puta nužna je pretpostavka razvojne politike turizma u cilju prezentovanja Crne Gore kao cjelogodišnje turističke destinacije i veće zastupljenosti sjevera u strukturi ukupnog turističkog prometa, smatra direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić.

“Idemo ka tome da Crnu Goru prezentujemo kao cjelogodišnju turističku destinaciju, te u perspektivi zastupljenost sjevera u strukturi ukupnog turističkog prometa i potrošnje bude znatno veća. Izgradnja auto-puta nužna je pretpostavka ovakve razvojne politike turizma, ali i drugih privrednih grana”, rekla je Radak Kukavičić.

Ona je kazala Infobirou da je osim adekvatne turističke infrastrukture, upravo kvalitetna putna povezanost preduslov da se planirano i realizuje.

Prema riječima Radak Kukavičić, Crna Gora je u prošloj godini imala oko 2,2 miliona turista, od kojih je veliki broj koristio kombinovani odmor koji podrazumijeva posjetu primorskom regionu i sjeveru.

“Sa izgradnjiom auto-puta vrijeme koje se provede u putovanju biće mnogo kraće, ali će isto tako biti i kvalitetnije i udobnije. Takođe, bolje ćemo biti povezani sa regionom, a i ne treba zanemariti činjenicu da gosti koji dolaze sa dalekih tržišta tokom svoga boravaka u našoj zemlji uglavnom koriste izletničke programe, obilaze cijelu Crnu Goru”, navela je Radak Kukavičić.

Izgradnja auto-puta, kako je dodala, značiće kompletno bolju povezanost sjevera i primorja što će značajni uticati na bolju i bržu valorizaciju sjevera.

“Sigurni smo da ćemo u perspektivi imati u strukturi ukupnog turističkog prometa i potrošnje, veću zastupljenost sjevera, nego što je to bilo do sada. Naši preduzetnici sa sjevera već prepoznaju te buduće benefite, pa imamo rast broja smještajnih kapaciteta, i ne samo smještajnih, već rast komletne turističke saržajne ponude. Izgradnja auto puta definotivno će biti prekretnica u razvoju crnogorskog turizma”, kazala je Radak Kukavičić.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, funkcionisanje auto-puta prepoznaje ne samo kao važan turistički, nego i kulturološki sociološki i biznis fenomen.

“Auto-put vuče sve za sobom. Kako se on bude otvorio svake godine će da raste kvalitet života, što će pratiti razvojne investicije. Auto-put je jedan veliki biznis iskazan ne samo u novcu, nego u svemu. To će vratiti ljude na selo, profitiraće poljoprivreda, putne stanice, restorani i moteli”, naveo je Radulović.

On je ocijenio da će u dogledno vrijeme sjever biti razvijeniji od juga.

“To se desilo i drugim državama i turističkim destinacijama gdje su napravili dobre autoputeve i upravo zaleđe, dio koji je pokrio autoput je doživio bum. Uostalom, svako će poći na izlet koji podrazumijeva da se sa primorja do Kolašina, do podnožja Bjelasice stiže za sat i po vremena. Takođe, otvaranjem autoputa otvara se jedan novi atraktivan izgled, a to je prsten oko Durmitora, ispod Bjelasice, do Mojkovca, i preko Žabljaka, Nikšića pa nazad na primorje”, naveo je Radulović.

Direktor Skijališta Crne Gore, Miloš Popović, naveo je da će dostupnost i dobra povezanost destinacija sjevera, juga i centra, ali i izgradnja ski centara, učiniti da i Podgorica postane zimski turistički centar ističe.

On je naveo da će izgradnja novih i valorizacija postojećih ski centara unaprijediti i razvijati ostale grane privrede, sa akcentom na poljoprivredu, energetiku i dvoprivredu.

“Izgradnjom ski centra Kolašin 1600 čija je prva faza već realizovana, a druga u toku, kao i izgradnjom prioritetne dionice autoputa obezbijediće se znatno dostupnost tog prostora, s obzirom na to da će taj ski centar na koji će se nadovezivati svi ostali na području Bjelasice i Komova, biti udaljen svega 30 minuta od Podgorice. To znači da će Podgorica moći da prodaje skijanje kao zimska turistička destinacija”, kazao je Popović.

Vlasnik agencije North tour, Luka Šuković, rekao je da će mogućnost da se auto-putem od Podgorice do Kolašina stigne za manje od sat znatno povećati broj dnevnih izleta, što je često kako navodi i izbor njihovih gostiju, uglavnom stranaca. Oni su do sada, kako je kazao, češće birali jug nego sjever, upravo zbog teže putne dostupnosti ovog regiona Crne Gore.

Direktor hotela Bjanka, Savo Medenica, kazao je da je osnova razvoja savremenog turizma dobra i sigurna infrastruktura, koja obezbjeđuje brzu povezanost destinacija, što će Kolašinu pružiti izgradnja autoputa.

On je ocijenio i da će autoput značiti odličnu vezu između dva hotela Avale u Budvi i Bjanke u Kolašinu, kao vezu između mora i planine, kako ljeti tako i zimi.

“Auto-put je značajan i pružiće nam velike benefite, hotelu i gradu i značiće otvaranje planine i otvaranje Bjelasice”, zaključio je Medenica.

Najčitanije