fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryIzdato 16,92 hiljade dozvola za rad i zapošljavanje stranaca

Izdato 16,92 hiljade dozvola za rad i zapošljavanje stranaca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je u prvoj polovini godine izdato 16,92 hiljade dozvola za rad i zapošljavanje stranaca, što je 13,26 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Prema podacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova, od ukupno izdatih dozvola 10,69 hiljada je u kvoti, a 6,24 hiljade van kvote”, navodi se u izvještaju o radu Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) za prvo polugodište.

Od ukupno izdatih dozvola za strance u kvoti, posmatrano prema vrstama dozvola, 76,46 odsto je izdato za zapošljavanje stranaca, a 23,54 odsto za sezonsko zapošljavanje stranaca.

“U utrošenim kvotama za zapošljavanje stranaca u prvoj polovini godine, pretežno učešće, 83,13 odsto, imaju četiri grupe zanimanja – građevinarstvo, usluge smještaja i ishrane, ostale uslužne djelatnost i trgovina”, rekli su iz Zavoda.

Utrošenost kvote u odnosu na raspoređenu kvotu u prvoj polovini godine je na nivou 67,32 odsto.

Utrošenost kvota prema vrstama dozvola kod sezonskog zapošljavanja stranaca je 68,8 odsto, a kod zapošljavanja stranaca 66,88 odsto.

“Djelatnosti u kojima je najmanja utrošenost kvota u odnosu na raspoređenu kvotu tokom prve polovine godine su poljoprivreda, šumarstvo i rudarstvo 35,62 odsto, obrazovanje 45 odsto, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti 47,56 odsto i snabdijevanje električnom energijom i gasom 51,04 odsto”, precizira se u izvještaju.

Obaveza utvrđivanja godišnje kvote za rad stranaca utvrđena je Zakonom o strancima kojim je predviđeno da godišnji broj dozvola za privremeni boravak i rad stranaca utvrđuje Vlada u skladu sa migracionom politikom, stanjem i kretanjima na tržištu rada u Crnoj Gori.

Godišnjom kvotom utvrđuju se djelatnosti u kojima se stranci mogu zapošljavati.

U okviru godišnje kvote, odvojeno se utvrđuje godišnja kvota za zapošljavanje i za sezonsko zapošljavanje stranaca.

Za ovu godinu utvrđen je broj radnih dozvola za strance ukupno 20,45 hiljada.

“Od ovog broja izdvojeno je pet hiljada radnih dozvola koje se mogu dodatno rasporediti od Ministarstva rada i socijalnog staranja od kojih je, u skladu sa potrebama tržišta rada, a na zahtjev Zavoda, raspoređeno 420”, zaključili su iz Zavoda.

Najčitanije