fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzdašna podrška farmerima i razvoju ruralne infrastrukture

Izdašna podrška farmerima i razvoju ruralne infrastrukture

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ovogodišnja podrška sektoru poljoprivrede je izdašna, domaćinska i razvojna, što pokazuje nesmetana realizacija brojnih javnih poziva za podršku i značajno interesovanje korisnika, uprkos velikim izazovima usljed pandemije koronavirusa, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

On je, prilikom radne posjete Nikšiću, kazao da su, u cilju ublažavanja posljedica pandemije kroz Vladin posebni paket mjera domaćinima obezbijeđeni brojni oblici podrške.

Simović je rekao da je u pripremi i treći paket mjera, koji će biti razvojni i koji će između ostalog omogućiti snažne nove prodore u razvoju crnogorske poljoprivrede.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavio rezutate još jednog javnog poziva za dodjelu bespovratne podrške poljoprivrednim proizvođačima, kroz Agrobudžet za ovu godinu. Riječ je o podršci za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u iznosu od 50 do 80 odsto investicije, a koju je kroz javni poziv ostvarilo 172 farmera iz svih krajeva Crne Gore.

Javni poziv za unapređenje kvaliteta mlijeka predstavljen je danas na gazdinstvu Jović u Rastovcu u Gornjem Polju, koje je jedan od korisnika te mjere.

Simović je kazao da je podrška za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka značajna, jer ima direktan uticaj na zdravlje ljudi i životinja. Cilj je da kroz podršku za nabavku opreme za mužu i hlađenje mlijeka olakšaju svakodnevne poslove proizvođačima, unaprijedi kvalitet i zdravstvena bezbjednost.

„Higijena muže ima direktan uticaj na kvalitet mlijeka, a samim tim i na kvalitet finalnog proizvoda. Taj kvalitet se dodatno nagrađuje i kroz mjeru podrške razvoju tržišne proizvodnje mlijeka gdje se pored osnovne premije od šest centi dodatnih četiri centi daje za ono mlijeko koje je u skladu sa EU standardima“, precizirao je Simović.

On je dodao da nijesu zaboravljeni ni brojni poljoprivrednici koji prerađuju mlijeko na gazdinstvu, jer i oni dobijaju po šest centi po litru prerađenog mlijeka.

„U sistemu podrške za preradu na gazdinstvu u 2017. kada smo uveli ovu mjeru bilo je 278 gazdinstava, a na kraju prošle godine 1,53 hiljade što pokazuje da je ova mjera kreirana uz puno uvažavanje realnih potreba naših poljoprivrednika“, kazao je Simović.

Samo u Nikšiću je registrovan 121 korisnik kome je u prošloj godini isplaćeno 260 hiljada EUR premija za preko četiri miliona litara prerađenog mlijeka.

Kroz javni poziv za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka ukupno je investirano 169 hiljada EUR, a podrška Ministarstva iznosi oko 102 hiljade EUR.

Sa sjevera je 59 odsto korisnika podrške, 39 odsto je iz centralnog regiona, dva odsto sa primorja. Najveći broj korisnika, njih 41 je iz opštine Nikšić.

Kroz tu mjeru u prethodne četiri godine, 853 korisnika nabavilo je oko 900 komada opreme. Ukupne investicije iznosile su 877 hiljada EUR, uz bespovratnu podršku od 552 hiljade EUR. Proizvođači iz Nikšića su u tom periodu nabavili su 40 laktofriza i 145 muzilica.

Simović je rekao da razvoj i unapređenje kvaliteta u sektoru mljekarstva ilustruje i rast količina mlijeka u sistemu podrške sa oko 30 miliona litara 2017, na skoro 60 miliona u prošloj godini.

On je naveo da su u prethodne tri godine isplaćene premije za ukupno 140 miliona litara mlijeka, a da će sa tekućom godinom podrškom biti obuhvaćeno preko 200 miliona litara.

„Pred nama je dosta posla i zato nastavljamo dalje – Vlada, lokalna samouprava i vrijedni domaćini i preduzetnici. Nastavljamo još ambicioznije, jer smo stvorili brojne pretpostavke za razvoj naše poljoprivrede. Nastavljamo zajedno, kao i do sada, da pravimo nove iskorake i da proslavljamo nove uspjehe“, poručio je Simović.

U nastavku radne posjete Nikšiću, Simović je, zajedno sa saradnicima i predstavnicima lokalne uprave na čelu sa Veselinom Grbovićem, obišao više lokalnih putnih pravaca asfaltiranih kroz Projekat razvoja ruralnih područja, koji Vlada realizuje u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD).

On je obišao je putne pravce Trubjela – Rudine – Kamensko i Jabuke – Brestice.

„Pratimo i izgradnju brojnih infrastrukturnih projekata koji se realizuju u ruralnim područjima širom Crne Gore, novih vodovoda i novih kilometara asfaltnih puteva, koji su neophodni poljoprivrednicima i koji donose novi kvalitet života našim selima“, poručio je Simović.

Vlada je, kako je saopšteno, u saradnji sa lokalnom upravom u protekle četiri godine izgradila više od 63 kilometra asfaltnih seoskih puteva.

Takođe, u tom periodu, na području Opštine Nikšić izgrađeno je 212 kilometara vodovodne mreže, za 490 domaćinstava i dvije hiljade korisnika, zatim 22 vodne akumulacije i deset bistijerni.

Najčitanije

Partizan, Liga konferencija, žrijeb, Šerif

Sjutra utakmice 27. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmicama 27. kola, nakon dvonedjeljne pauze, sjutra će biti nastavljeno takmičenje...