fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzazovi u pomorstvu kompleksni

Izazovi u pomorstvu kompleksni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pitanja i izazovi sa kojima se suočavaju svi akteri u oblasti pomorstva mnogo su kompleksniji da bi se mogli riješiti raspravom na okruglom stolu, što je bio predlog predstavnika crnogorskih pomoraca, saopštio je ministar soaraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

Predstavnici crnogorskih pomoraca danas su na sastanku sa Nurkovićem predložili da se organizuje okrugli sto, sa ciljem da stručna rasprava doprinese kvalitetu zakonskih i strateških dokumenata.

Nurković je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao je da su pitanja i izazovi koje treba rješavati u narednom periodu mnogo kompleksniji da bi se mogli riješiti raspravom na okruglom stolu.

On se danas sastao sa predstavnicima Udruženja kapetana, Unije pomoraca, Pomorskog fakulteta Kotor i Centrom za obuku pomoraca Azalee Bijela.

“Povod sastanka je nedavno objavljeno otvoreno pismo upućeno premijeru Dušku Markoviću, ali i medijski navodi koji su uslijedili oko ‘alarmantnog stanja u pomorstvu’. Nurković je na početku sastanka ponovio stav da tako važna pitanja treba rješavati razgovorom i zajedničkim angažmanom, a ne preko medija”, navodi se u saopštenju.

Na početku razgovora inicijatori otvorenog pisma, koji ujedno zastupaju stavove pomoraca, iznijeli su stav da je ono napisano iz dobre namjere, kako bi se status pomoraca izdigao na nivo koji zaslužuju.

“Predstavnici pomoraca su naveli da su grube ocjene u medijima o nestručnosti i nezainteresovanosti kadra u Ministarstvu. Prema riječima učesnika sastanka, mediji su neprofesionalno i netačno prenijeli određene informacije”, rekli su iz Ministarstva.

Predstavnici pomoraca su kazali da su svjesni da su postojeći kapaciteti državne administracije nedovoljni kako bi se efikasno i pravovremeno rješavala sva pitanja i teme vezane konkretno i isključivo za potrebe pomoraca.

“U tom smislu iznijeli su listu svojih stavova o pitanjima koja se po njima najviše tiču pomoraca. Nurković je insistirao da se moraju postaviti prioriteti, uz razumljivu potrebu poboljšanja statusa pomoraca, ali i uz neophodno prihvatanje realnih zakonskih okvira u kojima se sve aktivnosti moraju realizovati”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije