fbpx
7.8 C
Podgorica
December 7, 2021.
Naslovnica MINA Business Iz ToMontenegra ponovili da njihovi radnici ne skidaju dijelove sa aviona

Iz ToMontenegra ponovili da njihovi radnici ne skidaju dijelove sa aviona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radnici ToMontenegra, kako tvrde u toj avio-kompaniji, ne pristupaju avionu registarskih oznaka 4O-AOC, kao ni bilo kojem drugom koji nije u njenom vlasništvu.

“Iz objavljenog snimka se ne vidi, niti se može zaključiti da se radi o avionu 4O-AOC, a ponajmanje o radnicima ToMontenegra, kako insinuira stečajna uprava Montenegro Airlnesa (MA)”, saopšteno je Pobjedi iz nacionalne avio-kompanije.

Portal Pobjede je u četvrtak objavio video snimak, koji su u noći između 17. i 18. oktobra napravile kamere sa hangara MA na aerodromu, na kojem se, kako kažu u stečajnoj upravi MA, vidi više osoba koje pristupaju avionu 4O-AOC i kontejnerima ToMontenegra.

Oni su taj snimak dostavili i Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koje je pokrenulo predmet protiv više NN lica zbog sumnje da su krali djelove sa aviona 4O-AOC.

“Jedino što se može zaključiti iz objavljenog video snimka, kao i iz ranijih optužbi, je da je u pitanju opstrukcija stečajnog dužnika MA koja je evidentna od osnivanja naše kompanije, koja, istini za volju, ne doprinosi nikome. Ukoliko se nastavi ovakav način iznošenja neutvrđenih informacija, bićemo primorani da zaštitimo prava i ugled kompanije, pa samim tim i države, u sudskim postupcima”, rekli su iz ToMontenegra.

Iz Uprave policije prethodno je Pobjedi saopšteno da su pripadnici granične policije, na poziv stečajne uprave MA, izašli na teren u noći između 17. i 18. oktobra i utvrdili da radnici ToMontenegra obavljaju redovne poslove održavanja aviona.

Avion 4O-AOC parkiran je na vojnom dijelu aerodroma, gdje čeka razrješenje pitanja vlasništva.

Njega je iznajmljivao MA po osnovu ugovora o finansijskom lizingu sa brazilskom BNDES bankom i ostalo je da se plate još četiri rate. U međuvremenu je To Montenegro započeo pregovore o otkupu 4O-AOC, ali kupovina još nije dogovorena.

Na pitanje šta je zapelo u pregovorima sa BNDES bankom, u To Montenegru su kazali da oni i dalje traju, te da je u pitanju važna i opsežna tema kojoj pristupaju temeljno i odgovorno, štiteći interese države i kompanije.

“Potencijalna kupovina ovog aviona je za nas praktično iznuđeno rješenje, jer su kako za ovaj, tako i za ostala dva aviona koja su sada u našem vlasništvu, postojale državne garancije od 40 miliona EUR. Ukoliko bi se donijela odluka da se vazduhoplov 4O-AOC vrati, država bi izgubila avion u koji su uložena značajna sredstva, a Vlada bi bila obavezna da u skladu sa garancijom plati troškove reisporuke i advokata od 8,5 miliona USD, a u slučaju spora i dodatne sudske i advokatske troškove”, naveli su iz To Montenegra.

Oni su dodali da od osnivanja pokušavaju da nađu način kako da državu zaštite ogromnih naslijeđenih finansijskih gubitaka MA.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije