fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIz SB uputili dopis Milatoviću

Iz SB uputili dopis Milatoviću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iz Svjetske banke uputili su dopis ministru ekonomskog razvoja, Jakovu Milatoviću u kojem se navodi da zakoni o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja, inovacija i inovacionoj djelatnosti, koje je usvojila vlada Duška Markovića, ne odražavaju njihove sugestije i komentare.

Dan piše da se radi o dopisu koji je datiran na 4. maj, a koji potpisuje šef Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu (BiH), Emanuel Salinas.

“Usvojeni zakoni ne odražavaju ranije komentare i sugestije Svjetske banke podnesene u pisanoj formi tokom faze pripreme, kada su primjenjivane najbolje međunarodne prakse i razmijenjena iskustva”, piše između ostalog u dopisu Salinasa, koji je upućen i ministru finansija i socijalnog staranja, Milojku Spajiću.

Dodaje se da proces donošenja odluka o podsticajima za inovacije i mješavina politika nije u potpunosti jasna, posebno odgovarajuće uloge Komisije za podsticaje, Fonda za inovacije i uloga drugih vladinih ministarstava.

“Aktivnosti istraživanja i razvoja i inovacije trebalo bi biti dio dobro definisane mješavine politika, koje treba zajedno da razviju Ministarstvo za ekonomski razvoj, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo prosvjete, nauke, sporta i kulture, i drugi relevantni akteri. Na osnovu trenutnih verzija usvojenih zakona bilo bi prilično teško prevazići neke od najvećih slabosti sekundarnom regulacijom uključenom u pravilnike”, navodi se u dopisu predstavnika Svjetske banke.

Salinas navodi da bi tokom zajedničkog sastanka, tim Svjetske banke želio da istakne više detalja o pitanjima zakona, ali i da uputi rješenja i najbolje prakse za razmatranje.

Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija i Zakon o inovacionoj djelatnosti usvojeni su u Skupštini 30. jula prošle godine, a nakon što je te zakonske norme usaglasila vlada na čelu sa tadašnjim premijerom Duškom Markovićem. Dan kasnije potpisao ih je i predsjednik države Milo Đukanović.

Sada bivša ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je tokom avgusta prošle godine da će se dugoročni efekti Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija i Zakona o inovacionoj djelatnosti ogledati u rastu broja inovativnih kompanija i novih radnih mjesta, povećanju izvoza, unapređenju saradnje univerziteta i privrede, privlačenju privatnog domaćeg i stranog kapitala, kao i u rastu ekonomske aktivnosti u cjelini.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije