fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryIz NATO članica 1,3 milijarde EUR

Iz NATO članica 1,3 milijarde EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna ulaganja u Crnu Goru iz NATO članica, od njenog učlanjenja do kraja novembra prošle godine, iznosila su 1,3 milijarde EUR, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je kazao da su samo u prošloj godini, za 11 mjeseci, strane investicije iz NATO članica iznosile 248,4 miliona EUR.

“To je ogroman kapital koji doprinosi valorizaciji naših resursa i širenju ekonomske baze, što doprinosi fiskalnoj održivosti i finansijskoj stabilnosti”, naveo je Žugić na Vladinom Twitter nalogu.

On je podsjetio da je u prošloj godini u banke uloženo preko 100 miliona EUR ili 21 odsto.

“To je dominantno, odnosno 95 odsto strani kapital. Radi se o bankama iz Mađarske, Austrije, Francuske, Slovenije i Hrvatske. Sve to doprinosi stabilnosti bankarskog sistema u ukupnoj finansijskoj stabilnosti”, rekao je Žugić.

Prema njegovim riječima, uticaj NATO alijanse je možda najveći na turizam, ključnu ekonomsku granu, koji je motor rasta i razvoja.

“Od učlanjenja naše države do kraja 2018. godine, Njemačka, Holandija i Turska su rasle po najvećoj stopi od preko 50 odsto, a tu je i Velika Britanija”, kazao je Žugić.

Skandinavske zemlje su za nešto više od dvije godine porasle 120 odsto u smislu prometa u turizmu.

“U prošloj godini za deset mjeseci imali smo prihod po osnovu članica NATO od 1,05 milijardi EUR. To je 2016. godine bilo oko 850 miliona EUR”, kazao je Žugić.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...