fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIz grantova RCF-a unaprijediće se rad osam kompanija i dvije obrazovne ustanove

Iz grantova RCF-a unaprijediće se rad osam kompanija i dvije obrazovne ustanove

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iz dobijenih grantova Regionalnog fonda za izazove (RCF) unaprijediće se rad osam kompanija i dvije obrazovne ustanove iz Crne Gore, saopštila je predsjednica Privredne komore (PKCG) Nina Drakić.

U PKCG je danas održana svečana ceremonija dodjele grantova RCF-a, koji je finansijski mehanizam osmišljen sa ciljem unapređenja zaposlenosti mladih.

Konzorcijum koji čine Srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” iz Podgorice sa partnerima Bild Studio, Alicorn, Data Design, Amplitudo i Mont-inženjering, dobio je grant u iznosu od 511,5 hiljada EUR.

Konzorcijumu Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” iz Budve sa partnerima Hotelska grupa Montenegro Stars, Gospoština Lux i Spencer & Hill Team, dodijeljen je grant u iznosu od 425,74 hiljade EUR.

Projekat finansira Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) preko Njemačke razvojne banke (KfW). Glavni partner u implementaciji projekta je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6CIF).

Na skupu je saopšteno da je nakon prvog poziva za dostavljanje predloga projekata, RCF dobio 205 izjava o zainteresovanosti od konzorcijuma i instutucija koji se bave stručnim obrazovanjem i obukom, te kompanija iz regiona Zapadnog Balkana.

Od ukupnog broja prijava, 29 je pristiglo iz Crne Gore. Daljim radom Selekcione komisije donijeta je odluka da se dva najuspješnija projekta iz Crne Gore predlože za finansiranje i dobiju investicije u infrastrukturu i opremu u ustanovama za stručno obrazovanje, ali i obuke i usavršavanja svih uključenih u realizaciju programa kooperativnog obrazovanja.

Sredstva će biti investirana u ukupnom iznosu od 937,25 hiljada EUR.

Drakić je ocijenila da je ovaj projekat RCF-a važan za Crnu Goru i susjedne zemlje, jer nudi potrebna nova znanja, kadrovsku energiju, odnosno kvalifikovane zaposlene i izvršioce, kako bi crnogorska ekonomija bila konkurentna.

„Privreda koja se razvija pod uticajem novih tehnologija i tržišnih zahtjeva podrazumijeva i obrazovni sistem koji se stalno unapređuje i prilagođava potrebama vremena. Digitalizacija, automatizacija, vještačka inteligencija, i drugi zahtjevi potrošača, nastaviće da traže i nameću nove kvalifikacije stručnog znanja i obrazovanja“, kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, ohrabrujuće je što se i manje kompanije interesuju za unapređenje kadrovskih kapaciteta i saradnju sa obrazovnim ustanovama.

Drakić je pozvala kompanije i obrazovne ustanove da apliciraju u narednim pozivima, te najavila da će se već krajem mjeseca krenuti sa aktivnostima za raspisivanje novog.

Ambasador Njemačke, Robert Heinrich Weber, čestitao je konzorcijumima iz Crne Gore koji su za projekte dobili grantove iz RCF-a.

On je saopštio da je promocija zapošljavanja i njegovanje stručnog obrazovanja glavni fokus u aktivnostima koje sprovodi KfW posljednjih godina, te jako važna tema kada se govori o saradnji Crne Gore i Njemačke.

„Znamo da je saradnja stručnih škola i privatnog sektora neophodna i od izuzetne važnosti. Ovo je način da se finansiraju i povežu regionalni centri za obuku i privatni sektor, kako bi razvili programe koji odgovaraju potrebama ekonomije. Dobro obučena radna snaga je ključ održivog ekonomskog rasta i dugoročnog opstanka tržišta“, kazao je Weber.

On je naveo da Njemačka želi da podrži Crnu Goru na njenom evropskom putu, te da treba da budemo ponosni što će realizacija ovog projekta pružiti snažan doprinos kompetitivnosti crnogorskih kompanija na zajedničkom tržištu Evropske unije (EU).

Direktorica Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Marija Lalatović, kazala je da samo kroz saradnju partnera iz svijeta obrazovanja i rada, sistem stručnog obrazovanja može da slijedi potrebe privrede i pojedinca, kako bi se on što bolje snašao na tržištu rada.

Ona je kazala da će rezultati ovog projekta doprinijeti daljem razvoju stručnog obrazovnja, unapređenju znanja i vještina u prioritetnim sektorima, većem zapošljavanju mladih i stvaranju novih radnih mjesta, kao i većem učešću u cjeloživotnom učenju i razvoju prenosivih vještina i ključnih kompetencija.

Kako je navela, Elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” i Srednja mješovita škola “Danilo Kiš”, postaće mjesta usavršavanja nastavnika i zaposlenih iz konzorcijuma, razmjene znanja, podsticanja kreativnosti i inovativnosti, rađanja novih zamisli.

„Drugim školama i njihovim partnerima, ovi projekti biće podsticaj da pripreme nove ili unaprijede svoje projektne predloge, te budu uspješni u narednim pozivima“, dodala je Lalatović.

Direktor KfW, Željko Uljarević, ocijenio je da je humana infratstruktura najbitniji činilac ekonomskog razvoja, političke stabilnosti, napretka društva i pristupanja EU.

On je pozvao sve koji nijesu dobili sredstva da za njih apliciraju u drugom krugu i iskoristite mogućnost konsultacija sa PKCG i KfW-om pri izradi projekata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije