fbpx
NaslovnicaGlavna vijestIvančević: Najteže vrijeme u istoriji crnogorskog turizma

Ivančević: Najteže vrijeme u istoriji crnogorskog turizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukidanje ministarstva turizma i Montenegro Airlines-a (MA) su dva udarca koje je nanijela aktuelna Vlada na održivi turizam, ocijenio je direktor turističke agencije Mac Sun, Dragan Ivančević i dodao da je ovo najteže vrijeme u istoriji crnogorskog turizma.

“Neko kaže da su u turizmu to dva čina turističke veleizdaje, a ja kažem da su to dva udarca na održivi turizam i poslije takva dva ozbiljna udarca koja je turizmu nanijela aktuelna Vlada, mogu reći da ovo više nije održivi nego neizdrživi turizam”, rekao je Ivančević agenciji Mina-business.

On je kazao da je nova Vlada napravila dva katastrofalna udarca ionako poljuljanom i jako ugroženom turizmu i turističkoj privredi.

“Poslije mnogo godina u zemlji koja je proglasila turizam za prioritet mi smo ostali bez ministarstva turizma, resora koji je nadležan za jednu oblast koja je u svim projektima razvoja u ovoj zemlji proglašena za prioritet”, rekao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, drugi nevjerovatan udarac u turizmu je ukidanje MA kao najveće spone države sa tržištima.

“Nacionalna avio-kompanija je uvijek bila ta koja je u svakom momentu tu da nas spoji i poveže sa emitivnim tržištima. Jako neozbiljnom, voluntarističkom, nepromišljenom odlukom je zaustavljena i ukinuta da ne obavlja svoju funkciju a nijesu se stvorili uslovi i nema naznake da će uskoro to riješiti nova kompanija”, smatra Ivančević.

On je kazao da Crna Gora, koja je u turističkom smislu ostrvo, bez nacionalne avio-kompanije teško može da računa na povezanost te destinacije sa emitivnim tržištima.

“Ako se ima u vidu da je participacija i pomoć turističkoj privredi da održi svoje kompanije i radna mjesta toliko simbolična da će vrlo brzo sve kompanije u turizmu ili veliki broj njih otići u stečaj, a izgubićemo ono što je najvažnije za kvalitet turističke ponude a to su ljudski resursi”, naveo je Ivančević.

On je kazao da je turizam najkvarljivija roba, pri čemu su nestabilne političke i bezbjedonosne prilike jako veliki neprijatelj u obavljanju turističkog prometa.

“Pandemija koronavirusa koja već godinu potresa čitavu planetu direktno je najveći neprijatelj turizmu i uopšte odvijanju turističkih tokova. Turizam je emocija i doživljaj, zamislite turizam na socijalnoj distanci, a epidemija je dijametralno suprotna onome što turizam treba da znači i donosi”, rekao je Ivančević.

On je ocijenio i da se ljudi koji su zaduženi da vode spoljnu i unutrašnju politiku nijesu baš snašli ili su izbjegli neke jako važne stvari kad je u pitanju uređenje turizma.

Najčitanije