fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIvančević: Hotelska preduzeća će bankrotirati bez pomoći države

Ivančević: Hotelska preduzeća će bankrotirati bez pomoći države

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najveći broj hotelskih preduzeća će bankrotirati ukoliko država ne pomogne i ne subvencioniše plate zaposlenih sa minimum 500 EUR u prosjeku, saopštio je hotelijer Dragan Ivančević.

“Hotelijerstvo je niskoprofitna grana, a kriza se desila u momentu kada se uzimaju pozajmice od banaka da bi se obezbijedilo tekuće poslovanje, isplata zarada i režije. U ovom momentu, najveći broj hotelskih preduzeća neće moći da plati zarade i režije, bez ekonomskih mjera koje su donijele i druge države, a to je da se daju subvencije hotelskim i turističkim preduzećima po radniku, kako bi se spasile kompanije i resursi“, rekao je Danu Ivančević.

Dugogodišnji predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG) smatra da će najveći broj kompanija bankrotirati ukoliko se to ne uradi, kao i da će ljudi izgubiti radna mjesta i da će poslije krize teško moći da se planira dobra turistička ponuda.

Ivančević je dodao da su ekonomske mjere Vlade, koje se odnose na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa i moratorijum na otplatu kredita, lijepe, ali kozmetičke.

“Ovog, a tek narednog mjeseca, većina kompanija neće moći da plati zarade i režije. Zaduženja nijesu moguća, jer nema prihoda. Dakle, sada je na redu država da uradi ono što su uradile druge kojima turizam čini mnogo manje od četvrtine bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno da pokaže koliko joj je stalo do turizma”, rekao je Ivančević.

On je poručio i da je revitalizacija privrede nemoguća ako propadnu kompanije.

“Džabe promocija destinacije ako nema preduzeća i radnika”, zaključio je Ivančević.

Predsjednik Crnogorskog turističkogudruženja (CTU), Žarko Radulović, saopštio je da nema toga ko će reći koliko će biti loše posljedice od koronavirusa na hotelijere i turizam, kao ni da prognozira koliko će ovo trajati.

Hotelskom industrijom se bavila i konsultantska kuća Fidelity consulting. Prema njihovoj analizi, na osnovu uzorka od 292 kompanije, koje posluju u industriji hotela i sličnog smještaja, sa prihodima preko deset hiljada EUR, ta industrija će u ovoj godini pretrpjeti ozbiljan udarac.

“Prihodi tih kompanija u 2018. godini su iznosili 291,5 miliona EUR, dok su zabilježili gubitak od 3,2 miliona EUR. Kako su troškovi plata u ovoj industriji 25 odsto u ukupnom prihodu, to znači da su troškovi plata 72,8 miliona EUR za oko šest hiljada zaposlenih. Ako je vjerovati izjavi guvernera Centralne banke, Radoja Žugića, da će turizam, u slučaju da kriza potraje 60 dana, zabilježiti pad od čak 90 odsto, to znači da će prihodi ovih kompanija ove godine iznositi svega 29,2 miliona EUR“, rekli su iz Fidelityja.

Oni su dodali da to u prevodu na običan jezik znači da će ta industrija biti razorena u ovoj godini.

Iz Fidelity consultinga su naveli da nije teško zaključiti kakvi su negativni multiplikativni efekti takvog poslovanja na sektor turizma i putovanja u kojem direktno radi oko 15 hiljada ljudi, a indirektno oko 36 hiljada.

Najčitanije

Crna Gora sa Meksikom, Novim Zelandom i Mozambikom

Podgorica, (MINA) - Ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo igraće...