fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIT kompanije osnovale Udruženje ICT Cortex

IT kompanije osnovale Udruženje ICT Cortex

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorske informaciono-tehnološke (IT) kompanije osnovale su Udruženje za IT, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore – ICT Cortex, koje ima za cilj da bude predvodnik u digitalnoj transformaciji privrede i javne uprave.

Predstavnici crnogorske IT zajednice koja zapošljava 50 odsto kadra u tom sektoru i generiše deset odsto ukupnog izvoza Crne Gore – Alicorn, Amplitudo, Bild Studio, Codeus, Codingo, Coinis, Data Design, Dev Club, Fleka, Logate i Oykos Development, održali su danas osnivačku Skupštinu za formiranje Udruženja ICT Cortex.

“ICT Cortex ima za cilj da bude predvodnik u digitalnoj transformaciji privrede i javne uprave, kao i da unaprijedi okvir i ekosistem koji je neophodan za obezbjeđivanje digitalnih inovacija u industriji i obrazovanju”, navodi se u saopštenju Udruženja.

Udruženje će, kako je ocijenjeno, doprinijeti jačanju IT sektora i stvaranju uslova da postane okosnica budućeg razvoja Crne Gore i snažna ekonomska djelatnost koja će kreirati vodeće izvozne proizvode države.

“Za potrebe projekta članice osnivači će izdvojiti preko milion EUR, a očekuje se i podrška države kroz privatno-javno partnerstvo”, dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu jedan od glavnih problema IT industrije koji se odnosi na manjak stručnog kadra, 70 odsto budžeta Udruženja biće usmjereno na edukaciju, odnosno stvaranje novog i jačanje postojećeg kadra.

“Kroz programe edukacije Udruženja planira se stručno osposobljavanje najmanje 200 osoba godišnje, sa ciljem da bar 50 odsto bude zaposleno”, navodi se u saopštenju.

Kroz planirane studijske posjete Udruženja, cilj je da se stvori partnerska mreža kompanija i investitora koja će generisati dodatni izvoz kroz IT usluge i proizvode.

Na osnivačkoj Skupštini usvojen je Statut i izabrani članovi Upravnog odbora kojeg čine Nenad Novović, Sanja Gardašević, Dejan Petković, Branimir Bukilić, Miloš Milošević, Ivica Tatar i Filip Anđelić.

Za predsjednika Skupštine izabran je Bukilić, dok je Gardašević predsjednica Upravnog odbora.

U naredne tri godine ICT Cortex će voditi osnivač i direktor kompanije Bild studio, Tarik Zaimović, koji je izabran za izvršnog direktora Udruženja.

“Zaimović ima dugogodišnje iskustvo u IT industriji, a u njegovom timu biće vrhunski stručnjaci iz oblasti komunikacija, projektnog menadžmenta, edukacije, marketinga i prodaje, Vesna Purić, Tanja Dukić, Ferida Mandić, Valentina Beg Deljanin i Milena Aković”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...