fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryIspunjene obaveze prema Unipromu

Ispunjene obaveze prema Unipromu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sutkinja Milica Popović odbacila je drugi put tužbeni zahtjev Uniproma da se Kombinat aluminijuma (KAP) obaveže da u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude ispuni preostale obaveze iz ugovora o kupoprodaji te fabrike.

Traženo je da se oslobode od lica i stvari djelovi uzurpiranog zemljišta u Botunu, Dajbabama i Cijevni te da se ispuni ugovorna obaveza da Uniprom ima isključivo pravo svojine na nepokretnostima, piše Pobjeda.

Pored toga, iz Uniproma su tražili da im KAP preda upotrebnu i dozvole za rad, te da im obezbijedi podsticajne mjere za ulaganje u biznis zonu kako bi bili oslobođeni plaćanja poreza, komunalija i ekoloških taksi za period od 30 godina.

Popović je u obrazloženju navela da je KAP svoju imovinu Unipromu prodao u viđenom stanju, te da nije njegovo da obavlja poslove iz nadležnosti drugih organa, jer bi takva ugovorna obaveza bila suprotna imperativnim zakonskim odredbama.

Ona je navela da je KAP ispunio svoje obaveze time što je pokrenuo postupke kod nadležnih organa u skladu sa ugovorom.

“Tuženi nije mogao izvršiti obaveze do određenog roka koje su u nadležnosti drugih organa, jer tim pravom ne raspolaže, već je svoju obavezu izvršio pokretanjem postupka kod nadležnih organa”, navodi se u presudi.

Popović je odbila zahtjev zastupnice Uniproma Vesne Vulević da se sprovede geodetsko vještačenje kako bi se tačno utvrdile uzurpirane parcele koje je potrebno osloboditi od lica i stvari, smatrajući da je to nesporno utvrđeno u postupku.

Ona nije dozvolila ni da vještaci Instituta za razvoj i istraživanje u oblasti zaštite na radu utvrde koje su to dozvole koje Unipromu nedostaju imajući u vidu da, kako tvrde, ne raspolažu upotrebnom dozvolom za obavljanje osnovne djelatnosti.

Advokatica KAP-a Snežana Jović je tokom postupka ukazivala da je Unipromu prodata imovina, a ne KAP kao preduzeće te da dozvole i saglasnosti za vodu i otpad koje glase na ime KAP-a nijesu od značaja, imajući u vidu da proces proizvodnje organizuje Uniprom.

Ona je tvrdila i da je samo dio obaveza ostao neispunjen i to krivicom Uniproma koji se povukao iz sudskog postupka za oslobađanje uzurpiranih parcela.

Zbog toga je, tvrdi Jović, sud odbio tužbeni zahtjev jer KAP prodajom imovine više nije bio aktivno legitimisan da vodi taj spor.

Postupak se drugi put vodio pred Privrednim sudom, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvu presudu i postupak vratio na početak.

Kompanija Uniprom je prije pet godina za kupovinu KAP-a ponudila 28 miliona EUR, ali je taj iznos umanjen za 6,98 miliona EUR zbog nemogućnosti da vlasništvo nad 233 hiljade kvadrata prenese na Uniprom bez tereta i ograničenja, kako je bilo predviđeno ugovorom.

Najčitanije