fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIsplaćena jednokratna podrška za 183 ribara

Isplaćena jednokratna podrška za 183 ribara

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Jednokratna podrška, u cilju saniranja posljedica pandemije Covid-19, isplaćena je za 183 profesionalna ribara koji su nosioci dozvole za obavljanje privrednog ribolova na moru u iznosu od 213,3 hiljada EUR.

Iz Ministarstva poljoprivrede u ruralnog razvoja je saopšteno da su u toku trajanja pandemije Covid-19 posebno pogođeni profesionalni ribari na moru, jer je zatvaranjem ugostiteljskih objekata i smanjenim intenzitetom rada zelenih pijaca, egzistencija privrednih ribara, njihovih zaposlenih i porodica u velikoj mjeri bila ugrožena.

“Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su i ovog puta prepoznali značaj ribarstva i zahtjevnost djelatnosti kojom se profesionalni ribari bave, pa je pripremila poseban paket finansijske pomoći kako bi mogli da prevaziđu trenutno vrlo složenu situaciju”, navodi se u saopštenju.

Podrška je isplaćena za 183 profesionalna ribara koji su nosioci važećih dozvola za privredni ribolov.

“Visina jednokratne podrške određena je na osnovu broja ribolovnih dana koji su privredni ribari ostvarili u prošloj godini, a na osnovu unijetih dnevnika ulova u Ribarski informacioni sistem koji vodi Direktorat za ribarstvo”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je prilikom određivanja visine podrške uzeta u obzir i vrsta ribolova kojom se privredni ribari bave, odnosno da li je u pitanju veliki ili mali privredni ribolov s obzirom da su, zbog većih izdataka za gorivo i angažovanje posade, troškovi kod obavljanja velikog privrednog ribolova i nekoliko puta veći u odnosu na mali privredni ribolov.

“Minimalni iznos podrške je opredijeljen i za privredne ribare koji imaju minimalan broj unijetih ribolovnih dana, jer će se i na ovaj način pomoći porodicama kojima je to jedini izvor prihoda”, naveli su iz Ministarstva i dodali da je evidencija ribolovnih aktivnosti osnov za određivanje svih vrsta podrške.

Iz Ministarstva su kazali da, osim jednokratne podrške, privredni ribari mogu kroz Poseban program podrške poljoprivredi i ribarstvu koristiti i mjeru Intervencije na tržištu kojom će se podržati otkup, skladištenje i plasman ili ustupanje javnim ustanovama.

“Takođe, obezbijeđena je i nova povoljna kreditna linija preko Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za nabavku obrtnih sredstava koji će se odobravati do maksimalnog iznosa od 20 hiljada EUR, uz kamatu 1,5 odsto, rokom otplate do dvije godine i grejs periodom do jedne godine”, dodaje se u saopštenju.

Vlada je obezbijedila i subvencioniranje kamate tokom grejs perioda.

Iz Ministarstva su podsjetili da se nastavlja i realizacija tri javna poziva za modernizaciju profesionalne ribolovne flote kroz Agrobudžet za šta su opredijeljena sredstva u iznosu od 280 hiljada EUR, koja su uvećana za 80 hiljada EUR u odnosu na prošlu godinu, dok cjelokupni budžet opredijeljen za sektor ribarstva iznosi 2,24 miliona EUR što je značajno uvećanje od 44 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Moguće je ostvariti podršku u iznosu od 50 odsto realizovane investicije, najviše do deset hiljada EUR, kroz javne pozive za modernizaciju profesionalne flote.

“Profesionalni ribari će moći u okviru projekta MIDAS II, aplicirati za podršku za nabavku novih plovila i za druge značajno veće investicije”, dodaje se u saopštenju.

Iznos sredstava koji je na raspolaganju za ovu godinu po tom osnovu je 400 hiljada EUR, a raspisivanje Javnog poziva se očekuje u trećem kvartalu.

“Stvaranjem uslova da se tokom trajanja pandemije neometano obavlja izlov ribe, opredjeljivanjem značajnih sredstava za pomoć u prevazilaženju zahtjevnog perioda nakon pandemije i realizacijom mjera Agrobudžeta, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede pokazuje kontinuiranu brigu za sektor ribarstva”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije