fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIspitati rad Agencije za investicije

Ispitati rad Agencije za investicije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centar za građanske slobode (CEGAS) pozvao je državno tužilaštvo, Finansijsko obavještajnu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agenciju za sprečavanje korupcije da ispitaju rad Agencije za investicije u dijelu datih mišljenja o aplikantima za dodjelu ekonomskog državljanstva.

Iz te nevladine organizacije su rekli da je potrebno ispitati rad Agencije, u svijetlu odluke MUP-a da neće donositi odluke o zahtjevima za prijem u crnogorsko državljanstvo osoba od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes države, sve dok im se ne dostave dodatna mišljenja agenata za ocjenu međunarodne podobnosti, kao i Sektora za finasijsko obavještajne potrebe Uprave policije.

“Suprotno principima Evropske unije i ugrožavanju procesa evropskih integracija, Vlada je nastavila da podržava ovakav način dodjeljivanja državljanstava, nastavljajući negativnu praksu prethodne Vlade”, navodi se u saopštenju CEGAS-a.

U toj NVO su rekli da dugogodišnja čekanja na ispunjavanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, a onda olako dodjeljivanje ekonomskih državljanstava, koja su kao takva u korpusu počasnih državljanstava, proizvodi nelagodu, pravnu nesugurnost kod crnogorskih građana, osjećaj nepravde i upućuje na činjenicu nemanja jasnih i izvedenih politika dobijanja crnogorskog državljansta.

“U počasna državljanstva, pored ekonomskog, ubrajaju se i ona koja su dodijeljena osobama zbog državnog, naučnog, kulturnog i sportskog interesa Crne Gore, gdje treba praviti bitnu razliku od ekonomskog, iako su i ova u nekim konkretnim slučajevima sporna, poput crnogorskog državljanstva datog bivšem tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri”, navodi se u saopštenju.

Iz mišljenja, koje daje resorno ministarsvo, u odnosu na to o kojem se dostignuću radi, bilo naučnom, kulturnom, sportskom, a onda i iniciranje od predsjednika Crne Gore, Vlade i Skupštine, Ministatsvo unutrašnjih poslova donosi rješenje, u čijem bi se obrazloženju moralo naći pojašnjenje, zbog kojih pravnih činjenica je neka osoba, zakonski preskočila ispunjavanje svih osam kumulativno ispunjenih uslova za dobijanje crnogorskog državljanstva prijemom i zasluženo dobila crnogorsko državljanstvo.

“Nažalost, ni iz jednog akta se ne može utvrditi zašto su određene osobe privilegovane i zbog čega su baš one dobile neko iz kategorije počasnih državljanstava”, rekli su iz CEGAS-a.

Današnja Vlada, kako se dodaje, baš kao i prethodna, dodjeljuje počasna državljanstva, po principu davanja pukog mišljenja od nadležnog ministarstva.

“Iz Agencije za investicije odgovorili su praznim formularima za aplikante, iako mi iz Centra za građanske slobode nijesmo imali želju da apliciramo za ovaj vid državljanstva, kao i potvrde od nadležnog ministarstva matičnih država da određena osoba nije osuđivan (što je formalni uslov koji ne može apsolutno garantovati kredibilitet i bezbijednost), uz bančinu potvrdu o sredstvima, gdje nemamo ime osobe koja je vlasnik sredstava”, kazali su iz CEGAS-a.

Dobijanje odgovora od Agencije za investicije isključivo praznim formularima, budi sumnju CEGAS-a da, kako su rekli, postoji jasna indikacija da mišljenje Agencije nije garant nesporno čiste investicije, već se nedostatkom pravne procedure daje mišljenje sa određenom rezervom.

“Da li je u datim mišljenjima Agencije za investicije jasno precizirana, 100 odstotna izvijesnost da se radi o “čistom” porijeklu novca, kojim se na ovaj način želi unaprijediti ekonomski razvoj Crne Gore”, pitali su iz CEGAS-a.

Nadležne institucije, kako se zaključuje, moraju pokazati dovoljno ozbiljnosti kada je utvrđivanje pravila načina apliciranja kao i kontrola aplikanata u pitanju, dok u konačnome ne ispoštujemo težnju međunarodne zajednice, za ukidanjem dodjeljivanja ekonomskog državljanstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije