fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIskoristiti potencijale za unaprjeđenej trgovine

Iskoristiti potencijale za unaprjeđenej trgovine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zemlje Zapadnog Balkana značajni su partneri u trgovini poljoprivrednim proizvodima, pa je veoma važno da se iskoriste potencijali za unaprjeđenje međusobne trgovine i povećanje njenog obima sa članicama EU, ocijenjeno je na sastanku ministara i visokih predstavnika vlada regiona.

Iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da su ministri i visoki predstavnici vlada zemalja regiona razmatrali potencijale za unaprjeđenje poljoprivredne trgovine na skupu koji se održava u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu u Berlinu.

Učesnici sastanka su dalji razvoj trgovine poljoprivrednim proizvodima ocijenili izazovom na kojem treba zajednički raditi, a na bazi postignutih rezultata u okviru CEFTA sporazuma i liberalizovane trgovine u okviru sporazuma o pristupanju ovih zemalja EU.

Državni sekretar crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Đuro Žugić, kazao je na skupu da se najveći dio ukupne trgovine poljoprivrednim proizvodima u regionu obavlja u okviru CEFTA sporazuma.

„To pokazuje koliko smo jedni drugima važni trgovinski partneri i koliko je bitno da čuvamo ono što smo do sada naporno gradili. Kroz CEFTA sporazum uspjeli smo da stvorimo zonu slobodne trgovine i za poljoprivredne proizvode, što je veliki zajednički uspjeh”, rekao je Žugić.

On je dodao da je postignut značajan napredak u dijelu administrativnog ubrzavanja i olakšavanja trgovine.

“Kao rezultat imamo rast međusobne trgovine. Pred nama je puno izazova i zadataka, čiji krajnji cilj bi trebao da bude dalje uvećanje obima međusobne trgovine, jačanje saradnje nadležnih, uz nastavak razumijevanja da eventualne netarifne barijere mogu ugroziti funkcionisanje i rezultate sporazuma“, poručio je Žugić.

Žugić se na marginama skupa sastao sa njemačkom ministarkom za hranu i poljoprivredu, Juliom Klockner, kojoj se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori u procesu evropskih integracija u poljoprivredi, kao i svim drugimoblastima.

Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da su na Samitu ministara, ključnom događaju Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu, koji je ove godine posvećen značaju digitalizacije za dalji razvoj održive poljoprivrede i rješavanje izazova u toj oblasti, predstavnici vlada 70 zemalja svijeta donijeli niz zaključaka u tom pravcu.

“Ističući važnost digitalizacije za efikasnu i održivu poljoprivredu, postavljen je cilj da se omogući svim zainteresovanim stranama u sektoru poljoprivrede da učestvuju u digitalnoj transformaciji politika, industrije i društva, kao i da se omogući uspostavljanje digitalne infrastrukture u ruralnim područjima”, navodi se u saopštenju.

Učesnici samita, između ostalog, su pozvali da se razmotri formiranje međunarodnog digitalnog savjeta za hranu i poljoprivredu, koji će biti na raspolaganju vladama i ostalim relevantnim subjektima, kao podrška boljem iskorištavanju mogućnosti koje pruža digitalizacija.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije