fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIskoristiti EU fondove i Agrobudžet za razvoj poljoprivrede

Iskoristiti EU fondove i Agrobudžet za razvoj poljoprivrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnoj Gori je, kroz Agrobudžet i evropske fondove, na raspolaganju novac koji će omogućiti dalji razvoj poljoprivrede, kao i da se na globalnom tržištu izdvoji kvalitetom proizvoda, saopšteno je na javnoj debati o Poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević, rekao je da zajednička poljoprivredna politika, kao jedna od najkompleksnijih u Uniji, teži održavanju EU u vrhu najozbiljnijih aktera u oblasti proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda, kao i stabilnom tržištu koje karakterišu kvalitetni i zdravi proizvodi i olakšan plasman i promocija za proizvođače.

„S obzirom na to da je Crna Gora mala država i da se na globalnom tržištu ne može istaći kvantitetom proizvoda, siguran sam u to da nas može izdvojiti kvalitet, te ponuda specifičnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda. Uvjeren sam da će se razvojem poljoprivrede u narednom periodu omogućiti zadovoljenje domaćeg tržišta poljoprivredno-prehrambenim proizvodima koje je moguće proizvoditi u Crnoj Gori“, rekao je Drljević tokom debate.

Debatu je organizovao Generalni sekretarijat Vlade, u okviru projekta EU4ME koji finansira EU, a sprovodi UNDP. Sekretarijat je organizovao javnu debatu imajući u vidu značaj evropske podrške za proizvođače i stabilnost tržišta, koju članstvo osigurava.

U okviru debate razgovarano je o uslovima koje je Crna Gora dosad ispunila u pregovorima, ali i predstojećim obavezama u tom zahtjevnom procesu.

Drljević je podsjetio da je Crnoj Gori kroz IPARD na raspolaganju 39 miliona EUR sredstava EU, a kroz Agrobudžet za ovu godinu 52,4 miliona. On je apelovao na građane da iskoriste blagodeti Crne Gore i raspoloživu finansijsku podršku da unaprijede započeto ili pokrenu biznis u poljoprivredi.

U okviru panela na temu Evropskim standardima do boljeg kvaliteta proizvoda, pregovaračica za poglavlja 11, 12 i 13, Radana Damjanović, ocijenila je da je Crna Gora dosad ostvarila dobre rezultate kad je riječ o usaglašavanju crnogorskih propisa sa evropskim.

Ona je dodala da će najzahtjevniji posao biti uspostavljanje administrativnih struktura koje će danom pristupanja sprovoditi zajedničku poljoprivrednu politiku, što podrazumijeva uspostavljanje Agencije za plaćanje i Integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema.

Bivša hrvatska pregovaračica za poglavlja 11, 12 i 13, Ružica Gelo, predstavila je iskustvo i izazove te zemlje iz pregovora u ovoj oblasti.

„Za administracije svih malih zemalja, a Hrvatska i Crna Gora jesu male, veoma je teško da podnesu teret pregovaračkog procesa i, nažalost, to je samo mali dio priče. Teret za administraciju kreće tek nakon stupanja u članstvo“, rekla je Gelo.

Ona je navela da je u hrvatskoj poljoprivredi, nakon članstva, porastao izvoz, ali i uvoz, i poručila da pretpristupne godine treba iskoristiti da bi se sektor pripremio i imao što manje problema nakon članstva.

Predstavnica Delegacije EU u Crnoj gori, Nadia Kyuchukova, saopštila je da je zadovoljna stanjem u toj oblasti.

„Vidim da je administracija svjesna onog što treba da uradi u ovom procesu, ali i da su proizvođači svjesni i spremni da rade. U pitanju su mladi ljudi, što nije uvijek slučaj u drugim zemljama, i dobro je da imate mlade ljude spremne na investicije, jer će se to pozitivno odraziti na proces. Treba međutim ojačati proces implementacije legislative u ovoj oblasti“, kazala je Kyuchukova.

Poljoprivredni proizvođač Dejan Jovović, koji je iskoristio pretpristupne fondove za razvoj biznisa, predstavio je svoje gazdinstvo, koje i dalje razvija zahvaljujući finansijskoj podršci iz Agrobudžeta, MIDAS-a i IPARD-a.

On je rekao da njegovo gazdinstvo, nakon što je u razvoj biznisa uključio čitavu porodicu, proizvodi više od milion kilograma povrća godišnje.

Jovović je naveo da je u početku morao da izdvoji više vremena za administrativne korake, ali da mu sada procedura apliciranja na konkurse ne stvara poteškoće.

Potpredsjednica Privredne komore (PKCG), Ljiljana Filipović, kazala je da je ta institucija aktivan partner koji doprinosi spremnosti privrede da iskoristi prednosti članstva u EU.

„Crna Gora je mala i proizvođači treba da budu spremni da što više koriste ono što donosi članstvo, a vjerujem da već danas osjećaju koristi od procesa. Nagrade sa međunarodnog sajma u Novom Sadu, na kojem je prepoznat uspjeh crnogorskih proizvođača i proizvoda, potvrda su koliki su bili napori proizvođača i koliko im je značila izdašna pretpristupna pomoć u prethodnom periodu“, ocijenila je Filipović.

Najčitanije