fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryIsključeni depoziti iznose 1,06 miliona EUR

Isključeni depoziti iznose 1,06 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Depoziti 40 deponenata Invest banke Montenegro (IBM) u stečaju u vrijednosti od 1,06 miliona EUR su isključeni, odnosno oni nemaju pravo na isplatu.

Ukupni depoziti kod IBM-a, u koju je uveden stečaj 4. januara, iznose 39,87 miliona od čega su garantovani 22,33 miliona EUR, čija isplata je u toku.

Direktor Fonda za zaštitu depozita (FZD), Predrag Marković, kazao je Pobjedi da je među isključenim depozitima osam vrsta od kojih je najveći povezanih lica.

“Isključeni su depoziti povezanih lica koji iznose 422,81 hiljadu EUR. Na drugom mjestu po veličini su depoziti dobrovoljnih penzionih fondova od 282,39 hiljada EUR”, rekao je Marković.

On je naveo da su isključeni depoziti lica koja se bave osiguranjem 172,18 hiljada EUR.

“Depoziti investicionih fondova su 92,13 hiljada, a države i lokalne samouprave 57,37 hiljada EUR”, kazao je Marković.

On je rekao da su depoziti lica za koje je kontrolom Centralne banke (CBCG) utvrđeno da su doprinijeli pogoršanju stanja u banci 30,65 hiljada EUR.

“Depoziti onih koji su članovi organa upravljanja su 5,38 hiljada EUR. Depoziti društava za upravljanje fondovima su 1,1 hiljadu EUR”, objasnio je Marković.

Prema posljednjim podacima, do sada je isplaćeno oko 13 miliona EUR garantovanih depozita ili 56,7 odsto. U IBM-u ima 2,96 hiljada deponenata od čega 1,59 hiljada imaju manje od deset, a 730, koji su uglavnom iz Pljevalja manje od jednog EUR.

Banka ima četiri miliona EUR kredita, koji se, po informacijama stečajnog upravnika, vraćaju. Još se čeka procjena imovine IBM koja ulazi u stečajnu masu, što čekaju deponenti koji imaju preko 50 hiljada EUR ili ukupno 15 miliona ne bi li se makar djelimično namirili.

Po mnogim procjenama, mala je šansa da svi budu namireni jer su oni četvrti isplatni red, poslije zaštićenih depozita, CBCG i Fonda za zaštitu depozita.

Imovina IBM u stečaju, kako su nedavno kazali Pobjedi iz Centralne banke, se sastoji od nepokretnosti, kredita, hartija od vrijednosti i ostalih potraživanja, ali nijesu naveli konkretne detalje.

List je ranije objavio da ta banka ima 6,27 hiljada kvadrata objekata i 32,57 hiljada kvadrata zemlje.

U poslovnim prostorima ima 4,14 hiljada kvadrata, stambenim 1,4 hiljade, a u ostalim objektima 724 kvadrata. Većina zemljišta je u Pljevljima, 29,28 hiljada kvadrata i 5,02 hiljade kvadrata u objektima.

U Danilovgradu je 2,03 hiljade kvadrata zemljišta i 308 kvadrata objekata, potom na Žabljaku i Plavu. Pod teretom je 287 kvadrata zemlje, 357 kvadrata poslovnog prostora i 116 kvadrata stambenog.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...