fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIRF plasirao preko 200 miliona EUR podrške

IRF plasirao preko 200 miliona EUR podrške

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono razvojni fond (IRF) tokom prošle godine je plasirao preko 200 miliona EUR za podršku crnogorskoj privredi i tako značajno premašio godišnji plan, saopštila je izvršna direktorica Irena Radović i dodala da je i stepen naplate značajno poboljšan.

Ona je kazala da je najveći dio podrške bio usmjeren na unapređenje likvidnosti privrede, kao i očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, s obzirom na to da je i prošla godina bila obilježena pandemijom koronavirusa.

„Uspješna turistička sezona, posebno tokom jula i avgusta, doprinijela je oporavku privrede, tako da u posljednjem kvartalu imamo pojačanu tražnju za kreditnim linijama za investicione projekte“, rekla je Radović u intervjuu agenciji Mina-business.

IRF je, prema njenim riječima, prethodni period iskoristio i za intenziviranje aktivnosti sa međunarodnim partnerima.

„Obezbijedili smo preko 230 miliona EUR povoljnih sredstava od ino-kreditora, što je stvorilo uslove da odgovorimo svim kvalitetnim projektima koji budu ispunjavali kriterijume kreditne podrške“, navela je Radović.

Ona je saopštila da je stepen naplate tokom prošle godine, posebno u drugoj polovini, značajno poboljšan. Veliki broj klijenata, naročito u sektoru turizma i ugostiteljstva, koristio je, prema njenim riječima, mogućnost reprograma kredita, čime su najveći dio svojih obaveza odložili u očekivanju stabilizacije epidemiološke situacije.

Radović je kazala da se investicije koje su finansirane uz podršku IRF-a u najvećoj mjeri realizuju u skladu sa planiranom dinamikom.

„Naravno, konstantno smo u komunikaciji sa našim klijentima u cilju praćenja namjene i dinamike realizacije projekata. Tako da su eventualna odstupanja koja se odnose na dinamiku realizacije investicije, a kojih je u proteklom periodu bilo usljed objektivnih okolnosti, odnosno pandemije koronavirusa, predmet posebne pažnje IRF-a“, navela je Radović.

Ona je saopštila da IRF ove godine planira snažnu podršku crnogorskoj privredi, na bazi okvirno 40 namjenskih programa podrške sa fokusom na prioritete razvoja u skladu sa ekonomskom politikom Vlade.

„Uslovi kreditiranja su naravno prilagođeni prioritetima razvoja i kontinuirano se unapređuju, tako da ćemo posebnu pažnju posvetiti zelenoj i digitalnoj tranziciji, promociji preduzetništva kroz podršku ženama u biznisu i mladima, kao i projektima koji se realizuju u opštinama ispod prosjeka razvijenosti“, objasnila je Radović.

Ona je dodala da će u fokusu IRF-a biti svi razvojni projekti koji generišu otvaranje novih radnih mjesta i unapređenje ukupnog poslovnog ambijenta.

„Po osnovu ugovora sa međunarodnim finansijskim institucijama, IRF je obezbijedio 230 miliona EUR za podršku preduzetnicima, mikro, malim, srednjim i srednje kapitalizovanim preduzećima, kao i crnogorskim opštinama u narednom periodu, dok će se za realizaciju godišnjeg plana, takođe, koristiti i značajan sopstveni potencijal“, rekla je Radović.

Ona je navela da je postojeći portfolio programa podrške usmjeren ka mikro, malim srednjim i srednje kapitalizovanim preduzećima, preduzetništvu kroz podršku ženama u biznisu, mladima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima, kao i opštinama u dijelu infrastrukturnih i ostalih projekata kojima se poboljšavaju uslovi života i rada.

„To će i u narednom periodu biti u fokusu. Naravno, u skladu sa globalnim prioritetima fokus će biti na zelenoj i digitalnoj transformaciji i primjeni održivih rješenja u svim oblastima razvoja crnogorske privrede“, kazala je Radović.

IRF planira da kreditne linije za žene u biznisu dodatno unaprijedi i promoviše, a sve u cilju animiranja što većeg broja potencijalnih korisnica, koje bi kroz pokretanje sopstvenog biznisa ili unapređenje postojećeg, bile u mogućnosti da otvore nova radna mjesta i dalje unapređuju poslovanje.

Radović je poručila da su planovi IRF-a za ovu godinu ambiciozni i prate prioritete Vlade.

„Uvažavajući kapitalni budžet, očekujemo da će podrška IRF-a osnaživanju crnogorske privrede biti od značaja naročito u domenu prioritetnih sektora i diversifikacije privredne aktivnosti sa naglaskom na zelenu komponentu i digitalnu tranziciju. Osim toga, značajno je da se govori o potrebi balansiranog regionalnog razvoja, tako da smo u IRF-u izuzetno posvećeni uspostavljanju dodatne saradnje sa Kancelarijom za evropske integracije i opštinama po pitanju intenzivnijeg korišćenja dostupnih EU fondova, kako bi se iskoristile mogućnosti finansiranja infrastrukturnih i zelenih opštinskih projekata, koji doprinose poboljšanju uslova života i rada naročito u opštinama na sjeveru Crne Gore“, saopštila je Radović.

IRF je, pema njenim riječima, snažno posvećen inkluziji ranjivih segmenata, naročito žena i mladih, tako da je nedavno pokrenuta kampanja pod nazivom Ona pokreće biznis, koja će trajati do sredine februara.

U okviru kampanje, čiji je cilj afirmacija i stimulisanje ženskog preduzetništva, objavljen je javni poziv za tri najbolja investiciona projekta za žene u biznisu.

Radović je kazala da će značajna pažnja u ovoj godini biti usmjerena i na edukaciju u oblasti klimatskih projekata i zelene ekonomije.

Ona je podsjetila da je IRF dobio podršku od međunarodnih partnera Francuske razvojne agencije (AFD) i Evropske investicione banke (EIB) u dijelu izrade strategije, modela poslovanja po ugledu na savremenu praksu, kao i za izradu klimatske strategije i metodologije evaluacije zelenih projekata.

„Vjerujemo da je sve to izuzetno važno za osavremenjavanje poslovanja, ne samo za IRF, već i transfer znanja na naše klijente, kako bi na što bolji način integrisali zahtjeve savremenog poslovanja na bazi principa održivosti, u crnogorsku ekonomiju. Intenziviranje uloge razvojnih državnih banaka u povezivanju međunarodnih tokova sa lokalnim rješenjima finansiranja održivog i inkluzivnog razvoja biće dodatno osnaženo kroz članstvo IRF-a u koaliciji Finance in Common, koja okuplja više od 500 državnih razvojnih banaka u svijetu“, saopštila je Radović.

IRF je, kako je podsjetila, u oktobru prošle godine uz podršku međunarodnih partnera postao punopravni član Finance in Common, kako bi u saradnji sa drugim državnim razvojnim bankama, aktivno učestvovao u razmjeni iskustava i trasiranju rješenja koja će doprinijeti integraciji zelenog finansiranja s ciljem pospješivanja održivog rasta i razvoja na lokalnom i globalnom nivou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...