fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryInvestiraće devet miliona u izgradnju žičare

Investiraće devet miliona u izgradnju žičare

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će investirati devet miliona EUR u izgradnju još jedne žičare na skijalištu Kolašin 1600, za koju je Uprava javnih radova danas potpisala ugovor sa konzorcijumom Doppelmayr – Kolašin.

Žičara će, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose sa javnošću, povezati skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600.

“Ugovorom je predviđeno da izrada idejnog rješenja isklopive šestosjedne žičare K7 bude završena za dva mjeseca od njegovog potpisivanja, izrada glavnog projekta četiri mjeseca od prihvatanja idejnog rješenja, dok je rok izgradnje žičare godinu od uvođenja izvođača u posao”, navodi se u saopštenju.

Polazna stanica nove žičare biće na nadmorskoj visini od 1.430 metara, dok je izlazna tačka na 1.770 metara nadmorske visine. Horizontalna dužina iznosi oko 1,4 hiljade metara, a kapacitet 2,6 hiljada skijaša na sat.

“Realizacija tog projekta predstavlja nastavak valorizacije turističkih potencijala Bjelasice, nakon što je prije pola godine ski rizort Kolašin 1600 i zvanično otvoren”, rekli su iz Vlade.

U izgradnju postojeće žičare, bazne stanice, ski staza, pristupnih saobraćajnica i pratećih sadržaja, Vlada je do sada uložila 17 miliona EUR, dok će sa novom žičarom i pratećim infrastrukturnim elementima vrijednost investicije dostići 30 miliona EUR.

“Investiranje u izgradnju skijališta Vlada je prepoznala kao šansu za razvoj sjevera Crne Gore i njegovih turističkih potencijala, u cilju otvaranja novih radnih mjesta i unapređenja kvaliteta života građana”, navodi se u saopštenju.

Uprava javnih radova trenutno realizuje projekte izgradnje ski centara na Hajli u Rožajama, Cmiljači u Bijelom Polju i Žarskom u Mojkovcu, u koje će u naredne tri godine biti uloženo više od 100 miliona EUR.

Najčitanije