fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticioni zamah za nova radna mjesta i plasman proizvoda

Investicioni zamah za nova radna mjesta i plasman proizvoda

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Država je pokrenula investicioni zamah koji će donijeti radna mjesta, šanse za plasman poljoprivrednih proizvoda i novi kvalitet života u Kolašinu i cijelom sjeveru, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović.

Simović je tokom radne posjete Opštini Kolašin kazao da je Vlada unaprijedila poslovni ambijent, pokrenula izgradnju skijališta vrijednih 120 miliona EUR i do sada investirala preko 55 miliona EUR.

„U Kolašinu je do sada investirano preko 30 miliona EUR, od ukupno 50 miliona koliko je već ugovoreno, za izgradnju žičara i prateće infrastrukture. Izdašnom bespovratnom podrškom obezbijedili smo dinamičan razvoj poljoprivrede, investiramo u seosku putnu i vodovodnu infrastrukturu i unapređujemo sektor drvoprerade“, rekao je Simović.

Simović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, dodao da je država investirala i stvorila uslove, a da sada investiraju i drugi.

On je kazao da više nije riječ o investicijama koje treba da se pokrenu, već o ulaganjima koja se realizuju.

Simović je naveo da je samo kroz program ekonomskog državljanstva, koji je usmjeren na ubrzani razvoj manje razvijenih opština, do sada ugovoreno sedam projekata, od čega čak četiri u Kolašinu.

„Riječ je o izgradnji četiri hotela visoke kategorije vrijednosti 55 miliona EUR, kapaciteta 525 soba, čijom će se izgradnjom otvoriti 340 novih radnih mjesta“, precizirao je Simović.

Simović i predsjednik Opštine Kolašin, Milosav Bulatović, razgovarali su sa drvoprerađivačima o tržišnim izazovima sa kojima se susreću na domaćem i izvoznom tržištu i o pravcima za njihovo prevazilaženje.

„Takođe, razgovaralo se i o izazovima realizacije investicija u oblasti drvoprerade i reformi upravljanja šumskim fondom. Započete investicije su sada već izvjesna šansa za sektor drvoprerade, kao i za druge proizvodne sektore za angažovanje lokalne radne snage tokom izgradnje“, rekli su iz Ministarstva.

Na sastanku su sumirani ostvareni rezultati iz sektora šumarstva i drvoprerade koji su, kako je ocijenjeno, ohrabrujući.

U prošloj godini ostvaren je rekordan prihod u šumarstvu i drvopreradi od 120 miliona EUR, što je za oko 50 miliona EUR više nego u 2015, koja je bila rekordna po industrijskoj proizvodnji.

U istom periodu broj zaposlenih je povećan za 850.

„Prihodi Uprave za šume, uz smanjeni obim sječe, su uvećani za 1,2 miliona EUR u odnosu na 2016. godinu, uz 100 odsto naplativost koncesionih naknada. Izvoz neobrađenog drveta u prošloj godini smanjen je 41 put u odnosu na 2016“, navodi se u saopštenju.

U prethodnom četvorogodišnjem periodu posađeno je 3,7 miliona sadnica. Takođe, značajno su redukovane sve bespravne aktivnosti u šumarstvu i popravljeno stanje šumske infastrukture i pristup ruralnim područjima.

Na sastanku su predstavljeni i planovi u toj oblasti.

Kako je najavljeno, promijeniće se dosadašnji način koncesionog korišćenja šuma formiranjem preduzeća Šume Crne Gore, koje će gazdovati državnim šumama na novim osnovama.

„Preko Berze drveta obezbijediće se bolja dostupnost sirovine drvoprerađivačima, sa posebnim povoljnostima prema onima sa većim stepenom finalizacije“, rekli su iz Ministarstva.

Tim modelom organizacije stvoriće se uslovi za formiranje novih malih i srednjih preduzeća i unapređenje konkurencije.

„Posebna pažnja biće posvećena korišćenju sporednih šumskih proizvoda – gljiva, ljekobilja i šumskog voća“, dodaje se u saopštenju.

U prošloj godini iz Crne Gore je izvezeno 7,5 miliona EUR tih proizvoda, uglavnom u neprerađenom obliku što predstavlja značajan potencijal za preradu i povećanje izvoza.

Najčitanije